Sobota 27. 07. 2024 04:31:48 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Za orlojom nemusíte cestovať do Prahy, jeden nájdete aj v Starej Bystrici

STARÁ BYSTRICA/ Na potulkách Slovenskom určite zablúďte na Kysuce. Okrem malebných dediniek či nedotknutej prírody tu nájdete aj svetové unikáty. Jeden z nich sa nachádza v Starej Bystrici.

Alžbeta Mareková|10. február 2024|09:00:06

Zdroj: Facebook/ Stará Bystrica - obec so Slovenským orlojom

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: V malej dedinke pri Žiline obnovili vzácnu zvonicu s tromi takmer storočnými zvonmi
Čítajte viac >

Kysucká obec Stará Bystrica sa nachádza v okrese Čadca a svojich návštevníkov má čím upútať. Jej pôvabné okolie môžete pozorovať z výnimočnej rozhľadne na vrchu Bobovec, a samotná dedina vás prekvapí svojou štýlovosťou. Ak vaša prechádzka povedie centrom obce, uvidíte zaujímavú budovu, takzvanú Zbojnícku baštu. Leží pred ňou Zbojnícky kameň z vrchu Černatín a legendy hovoria, že na ňom kedysi tancovali zbojníci s vílami.

1 Facebook Stará Bystrica - obec so Slovenským orlojom.jpg Zdroj: Facebook/ Stará Bystrica - obec so Slovenským orlojom

Určite si všimnite aj sochu svätého Michala Archanjela, ktorá bola vytesaná z vračanského vápenca. Za zmienku rozhodne stojí aj Kostol svätého Michala Archanjela, ktorý pochádza z roku 1892 a i dnes je výraznou dominantou obce. Z centra môže vaša prechádzka pokračovať napríklad do Parku svätého Floriána, ktorý je príjemnou odpočinkovou zónou. Obec je na prvý pohľad harmonická, pôsobí moderne a jej štýlovosť podčiarkujú tradičné prvky. My sa dnes vyberieme preskúmať najznámejší architektonický unikát Starej Bystrice- Slovenský orloj.

2 Starabystrica.sk.jpg Zdroj: Starabystrica.sk

„Ide o najväčšiu drevenú sochu na Slovensku. Celková kompozícia predstavuje sediacu Madonu, Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska.“ uvádza obec Stará Bystrica na svojej webovej stránke. Pozornému pohľadu neunikne šesť bronzových plastík významných slovenských osobností: kniežaťa Pribinu, kráľa Svätopluka, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra, Milana Rastislava Štefánika a Andreja Hlinku. Neprehliadnite ani sedem sôch slovenských apoštolov, ktoré sú dielom ľudového rezbára Petra Kuníka z Tvrdošína a sú vytesané z topoľového dreva. „Celý návrh od akademického sochára Lovišku bol najskôr vytvorený v hlinenom modeli, ktorý bol architektom Ivanom Jarinom prepracovaný do výkresovej dokumentácie. Tvarovanie diela v šindľovej konštrukcii bolo možné vďaka osemdesiatim dreveným ramenám, ktoré tvoria kostru orloja.“ približuje obec.

Samotným srdcom orloja je však astroláb. Jedná sa o ciferník, ktorý zobrazuje špecifické astronomické údaje. „Práve astroláb robí zo Slovenského orloja v Starej Bystrici jediný a prvý orloj na Slovensku. Bez astrolábu nemôže byť orloj orlojom. Vzhľadom na to, že ide o zložitý astronomický a hodinársky mechanizmus, obec Stará Bystrica oslovila pražskú firmu SPEL, ktorá navrhla a zostrojila astroláb pre Slovenský orloj v Starej Bystrici. Je potrebné zdôrazniť, že astronomické údaje sú špeciálne navrhnuté pre zemepisnú polohu Starej Bystrice, nejde teda o kópiu iného orloja.“ Uvádza obec na svojej stránke.

3.jpg Zdroj: Starabystrica.sk

Doska astrolábu svojou farebnosťou rozlišuje fázy dňa a jej zlaté lemovky označujú rovník, obratník raka, obratník kozorožca a takzvaný miestny poludník. Orloj v Starej Bystrici ukazuje pravý slnečný čas, čo mu dodáva svetovú jedinečnosť medzi existujúcimi orlojmi. Vyčítate z neho však aj polohu mesiaca na oblohe, jeho fázy a polohu slnka v znamení zverokruhu. Vonkajšia doska má 366 dielov, pričom každý deň sa otočí o jeden diel.

„Vo vežičke orloja sú umiestnené dva zvony. Jeden zvon odbíja čas, druhý zvon vytvára zvukovú kulisu počas promenády apoštolov. Odbíjací zvon (cimbal) nesie názov svätý Juraj a text: Slovenský orloj Stará Bystrica R. P. 2009. Zvon dal odliať žilinský župan Juraj Blanár. Druhý zvon nesie názov Riečnická Madona a text: Na pamiatku zatopených obcí Riečnica a Harvelka dal odliať nitriansky biskup Mons. Viliam Judák.“ informuje obec.

4.jpg Zdroj: Starabystrica.sk

Obec Stará Bystrica dostáva menej pozornosti, ako si zaslúži. Ak budete v Žilinskom kraji, neobíďte ju. Prejdite sa po jej centre, vypočujte si odbíjanie orloja a na vlastné oči sa presvedčte, koľko jedinečnosti môže skrývať jedna kysucká dedinka.

Pri predstavovaní Slovenského orloja sme využili aj informácie z týchto zdrojov: www.orloj.sk, www.starabystrica.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Kežmarský hrad, neochvejný svedok dejín spod veľkolepých Tatier
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť