Sobota 27. 07. 2024 07:12:55 | Meniny má Božena

Na slovíčko s Jánom Brozmanom, starostom Drienovskej Novej Vsi. Vedeli ste, že je letec a vydáva básne?

DRIENOVSKÁ NOVÁ VES/ Obec sa nachádza v Prešovskom okrese medzi mestami Prešov a Košice. Prechádza cez ňu železničná trať, cesta 1. triedy a v bezprostrednej blízkosti je aj diaľnica D1. Okolo obce preteká rieka Torysa, ktorá dokáže obyvateľov potrápiť, ak sa rozhodne vyliať zo svojich brehov. Zaujímavé informácie o obci a jej obyvateľoch nám prezradil starosta Drienovskej Novej Vsi Ján Brozman.

Lenka Ménová|31. január 2024|09:00:07

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Prešovský režisér Michal Náhlík: Keď vchádzam do divadla, otváram dvere do inej dimenzie!
Čítajte viac >

Niečo z histórie obce Drienovská Nová Ves

Obec Drienovská Nová Ves vznikla v chotári obce Šidov. Prvé záznamy o nej sú doložené z roku 1335 a jej názov prešiel mnohými zmenami – Wyfolua, Drenowska Nowa Wes, Drenowa Nowawes, Drinovská Nová Ves, či maďarský názov Somosújfalu. Patrila panstvu Drienov a v 18. storočí sa tam nachádzali aj kúpele, keďže v obci vyvierali minerálne pramene. V 19. storočí vznikla v obci tehelňa a kameňolom a do 20. storočia tam mal svoje majetky rod Andrássyovcov.

Starostom obce je Ján Brozman

Absolvent Vysokej vojenskej leteckej školy v Košiciach, ktorý bol počas kariérneho rastu v roku 2010 vo Zvolene ustanovený na fukciu Hlavného inžiniera letectva a protivzdušnej obrany. Na sklonku toho istého roka ho občania obce pri voľbách do samosprávy zvolili za starostu. Funkciu prevzal 30. decembra 2010, kedy po 24 rokoch ukončil aktívnu službu v letectve Ozbrojených síl SR ako podplukovník letectva.

Zdroj: FB Obec Drienovská Nová Ves

Odkedy bývate v obci Drienovská Nová Ves a kedy ste prvýkrát zvažovali vašu kandidatúru na pozíciu starostu obce?

  • V Drienovskej Novej Vsi bývam od roku 1990, priženil som sa tu. Zhodou okolností, otec môjho svokra bol kedysi starostom obce, a tak sme občas s nadsázkou hovorievali, že z tohoto domu by ešte niekedy mohol vyjsť ďalší starosta. Asi dve volebné obdobia som sa zaoberal touto myšlienkou a keď prišli voľby v roku 2010, i keď som v tom čase pracoval vo Zvolene, nezaváhal som a rozhodol som sa kandidovať na funkciu starostu.

Voľba starostu v obciach je často o tom, kto je aký človek, nie ktorú politickú stranu reprezentuje. Je to dôležitý moment pre komunálne voľby, ľudia si volia toho, koho dobre poznajú ako svojho suseda.

Aké boli vaše prvoradé ciele, a ktoré z nich sa vám podarilo splniť?

  • Keď som nastúpil do funkcie starostu, mojím prvotným cieľom bolo, aby sa v tejto obci dalo normálne žiť. Ako prvé mi udrelo do očí neupravené námestie a zanedbaný úrad, kde cez strechu zatekalo a boli tam aj ďalšie nedostatky, napríklad čo sa týka izolácie. Ďalšou výzvou bolo dať do poriadku školu, škôlku a ihriská, čo sa aj vďaka získaným fondom podarilo. Potok, ktorý tečie cez obec, vteká do rieky Torysa. Bolo potrebné prehĺbiť dno o približne 70 cm. Aby sa zachoval dostatok vody v studniach je dôležité, aby voda vsiakla, nielen stiekla.

Ako projekt výstavby rodinných domov Nidum a Panoráma mení život vo vašej obci?

  • Podľa územného plánu bola možnosť zrealizovať stavbu rodinných domov v projektoch Nidum a Panoráma. Obci to pomôže rozšíriť a oživiť obyvateľstvo, ľudia z miest si budú môcť vychutnať život na vidieku. Projekt Nidum je už takmer hotový, vykonávajú sa len drobné dokončovacie práce, inak je už pripravený na postupné sťahovanie nových obyvateľov. Najväčším benefitom pre obec bude väčší počet obyvateľov, momentálne ich je okolo 896.
Zdroj: FB Nidum - Nový level bývania

Čo je v obci najpálčivejším problémom?

  • Momentálne je najpálčivejším problémom kanalizácia. Nedávno sme sa pustili do jej prípravy, čo bude dlhodobý a finančne náročný projekt, ku ktorému je potrebné okrem iných náležitostí aj územné konanie a stavebné povolenie. Uvažujeme tiež nad fotovoltikou, vďaka ktorej by sme ušetrili obecné peniaze za energie, ktoré by sa potom mohli využiť na iné účely.

Na čo ste ako obec najviac hrdý, čím sa môžete pochváliť?

  • Osobne som hrdý na všetkých Drienovčanov. Aj pri voľbách ukázali, že stoja nielen za mnou, ale aj za všetkými piatimi poslancami, ktorí sú tu už štvrté volebné obdobie. Ja tvrdím a stojím si za tým, že v našej obci sú veľmi dobrí ľudia so skvelou mentalitou. V roku 2015 sme odhalili pamätník všetkým, ktorí sa pričinili o rozvoj obce.

Staráme sa aj o kostol a cintorín, máme aj obecnú knižnicu. Na autobusovej i železničnej zastávke, na námestí i v oddychovej zóne je dostupná wifi sieť zadarmo. Zveľadili sme aj obecnú zeleň, pre športovo založených občanov je k dispozícii športové ihrisko aj posilňovňa.

Príkladne kompostujeme všetok odpad – máme na to kompostáreň a všetok odpad separujeme, na čo máme zabezpečený zvoz. Je to výhodné pre všetky zúčastnené strany. Zároveň platí zákaz páliť odpad v záhradách, týka sa to aj trávy, konárov a listov zo stromov.

Aké známe osobnosti pochádzajú z vašej obce?

  • Jeden z rodákov obce je veľvyslancom, ďalej tu máme profesora, ktorý pôsobí na Technickej univerzite v Košiciach. V obci je tiež veterinárna ambulancia, kde sa na zvieracích pacientoch vykonávajú aj operačné zákroky. Z Drienovskej Novej Vsi pochádza aj influencerka Ráchel Karnižová.

Je pravda, že Drienovská Nová Ves je známa výskytom minerálnych prameňov? Ak áno, je táto voda vhodná na pitie?

  • Kedysi boli v dedine v blízkosti školy kúpele. Vyvieral tam minerálny prameň, druhý bol na družstve. Minerálna voda momentálne nie je vhodná na konzumáciu a prístup k nej je uzavretý, a to na obidvoch miestach.

Ako by ste hodnotili vašu spoluprácu so susednými obcami, medzi ktoré patrí Drienov, Kendice, Ličartovce, Petrovany a Obišovce?

  • So susednými obcami vychádzame vo všeobecnosti veľmi dobre. Nedávno sme mali aj stretnutie starostov ohľadom myšlienky spoločného stavebného úradu. Spolupracujeme napríklad aj v zbere odpadu. Koniec koncov, všetci patríme do Združenia obcí EkoTorysa.

Aké typy na výlety v okolí vašej obce by ste nám odporúčali?

  • Cez našu obec vedie turistický chodník a po žltej značke sa dostanete do Ličartoviec. Ak sa napojíte na modrú značku, turistická trasa vás privedie až na Obišovský hrad, ktorý nedávno opravili. Obišovský hrad na vrchu Zámčisko patrí katastrálne pod našu obec a je súčasťou tzv. Prešovskej hradnej cesty.

Ako spomínate na svoju kariéru vo vzdušných silách SR? Ostal vám napr. nejaký koníček z tohto obdobia?

  • Vždy som mal rád lietadlá. Už od dvanástich rokov som vedel, že chcem pracovať pri lietadlách. V štrnástich rokoch som nastúpil na strednú leteckú školu, kde boli učitelia starí leteckí vyslúžilci a naučili nás nenúteným spôsobom všetko, čo sme potrebovali vedieť. Doteraz sa stretávame s bývalými spolužiakmi, okrem spomienok nás spája aj typický zmysel pre humor. Mojim obľúbeným typom lietadla, priam srdcovou záležitosťou, je Eurofighter Typhoon.

Vydali ste zbierky básní. Máte ešte ambície niekedy v budúcnosti v tejto tvorivej činnosti pokračovať?

  • Prvá básnická zbierka Do údolia vyšla po mojej vojenskej misii, ktorú som absolvoval v Bosne a Hercegovine. Potom vyšli s rôznymi prestávkami ďalšie – Keď tiene klamú a Nezaduní. Nedávno vyšla už aj štvrtá s názvom Nehryzte kameň. Rozpísanú mám už druhú beletriu, no s jej vydaním ešte počkám. Najprv by som rád dopísal rozpísané básne z biblického Jóba. V básňach rozoberám vážnejšie témy a rôzne zamyslenia sa nad životom. V beletrii čerpám najčastejšie námet z osobného i profesionálneho života.

Súvisiaci článok
Na slovíčko s Danielom Melníkom, zakladajúcim členom skupiny Prešovských otužilcov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť