Piatok 26. 07. 2024 15:18:29 | Meniny má Anna, Hana, Anita

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: V malej dedinke pri Žiline obnovili vzácnu zvonicu s tromi takmer storočnými zvonmi

NEZBUDSKÁ LÚČKA/ Takmer 200-ročná zvonica bola podľa vedenia obce vo veľmi zlom stave, hoci bola v minulosti niekoľkokrát opravovaná. Pre jej pamiatkové hodnoty ju v roku 2022 vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

Michala Stanikova|30. január 2024|12:00:08

ZDROJ: Slovensko SP 21

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Ďalší posun v záchrane Starhradu - pribudol nový sklad aj obnovené hradby (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zvonica z prvej polovice 19. storočia patrí medzi najstaršie budovy v Nezbudskej Lúčke. Stojí približne v strede obce, vedľa hlavnej cesty.

„Zvonica bola postavená ako jednoduchá murovaná dvojpodlažná hranolovitá stavba na štvorcovom pôdoryse pod stanovou ihlanovou strechou, pôvodne pravdepodobne so šindľovou krytinou. Do zvonice bol umiestnený zvon z roku 1837 a neskôr boli do neho umiestnené ďalšie dva zvony z tridsiatych rokov 20. storočia,“ priblížil históriu zvonice starosta obce Nezbudská Lúčka Vladislav Loderer.

Zvonica prešla v minulosti viacerými premenami. Toto je podoba z roku 2009. Zdroj: zilina-gallery.sk

Navlhnuté múry

Hoci v priebehu minulého storočia prešla niekoľkokrát opravou, jej stav nebol zďaleka ideálny.

„V roku 2014 bola obnovená fasáda a natretá plechová krytina. Počas obnovy v rokoch 2015-2016 bola staršia nevhodná oceľová lavica nachádzajúca sa vo vnútri zvonice demontovaná a nahradená novou drevenou konštrukciou. Zvony boli v roku 2016 zrekonštruované a elektrifikované novším vhodnejším systémom. Na zlom stave zvonice sa podpísalo najmä to, že počas viacerých obnovovacích prác nebola vykonaná sanácia vlhkosti. To spôsobilo, že sa vzlínavá vlhkosť výrazne zaslúžila o jej zlý stav. Múry boli celé navlhnuté, podľa pamiatkového úradu až na 60 percent,“ podotkol starosta.

Úspešná rekonštrukcia

Keďže zvonica prezentuje históriu Nezbudskej Lúčky a nachádza sa na frekventovanom mieste, obec sa rozhodla pre ďalšiu rekonštrukciu.

„Okolo zvonice prechádza nespočetné množstvo turistov. Je v našom záujme reprezentovať obec a zveľadiť jej historické prvky, preto sme sa rozhodli zapojiť do projektu a získať finančný príspevok z Environmentálneho fondu formou dotácie v rámci Programu obnovy dediny pre rok 2023,“ uviedol

Po schválení príspevku sa obec pustila do opravy. Prvé stavebné práce sa začali v septembri minulého roka, ukončené boli v decembri.

„Práce, ktoré sme realizovali, boli dosť náročné, keďže sme s nimi začínali na jeseň a pokračovali do zimy. Situáciu nám neuľahčovalo ani počasie, pretože sme potrebovali odhalené steny (očistené od farby a omietky až do muriva) nechať poriadne vyschnúť, aby sme mohli dodržať správny technologický postup pri používaní sanačných prostriedkov a omietok až po samotné nanesenie farby. Práce sme však úspešne ukončili," skonštatoval Vladislav Loderer.

Jedným z cieľov rekonštrukcie bolo dostať zvonicu do podoby z čias jej výstavby.

Zaujímavé nálezy

Aktuálna podoba zvonice kopíruje jej originálny vzhľad. Počas rekonštrukcie sa podarilo na dvoch stranách zvonice odhaliť pôvodné okná, resp. výklenky v obvodových múroch a na čelnej strane objaviť dva otvory, pravdepodobne po drevených hranoloch. „Tieto otvory sme ponechali viditeľné. Farby na zvonici sme volili tak, aby sme sa čo najviac priblížili k jej pôvodnej podobe,“ poznamenal.

Počas rekonštrukcie bolo upravené aj okolie. Okolo múrov boli osadené odvodňovacie žľaby a vyrovnaný terén. V blízkosti zvonice umiestnili lavičku a na jar tam plánujú vysadiť kvetinové záhony. „Vytvorili sme tak priestor na oddych pre turistov, cyklistov a v neposlednom rade aj priestor na oddych pre našich občanov.“

Národná pamiatka

Zvonica plní svoju pôvodnú funkciu aj v súčasnosti. Ako prezradil starosta, do roku 2015 sa využívala len na zvonenie pri úmrtí, po rekonštrukcii zvonov v roku 2016 zvonia zvony obyvateľom každý deň, aj počas sviatkov.

„Nakoľko jej využívanie a rovnako aj zachovanie stavby ako takej je v súlade so zachovaním pamiatkových hodnôt, bola zvonica v marci 2022 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku,“ prezradil starosta obce.

Pre zaujímavosť, vo zvonici sa v súčasnosti nachádzajú tri bronzové zvony, pravdepodobne všetky z roku 1930 od zvonára Kurbela z Trnavy. Najväčší váži 65 kilogramov a najmenší s priemerom 300 mm 18 kilogramov.

Vo zvonici sú umiestnené tri zvony rôznych veľkostí. Pochádzajú z medzivojnového obdobia. Zdroj: OcÚ Nezbudská Lúčka

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Sedem lákadiel Rajeckej Lesnej (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť