Sobota 27. 07. 2024 08:19:38 | Meniny má Božena

V Košiciach vznikne pamätník, aký na Slovensku ešte nie je

KOŠICE/ Ak všetko pôjde tak, ako má, v Košiciach vznikne do roka pamätník, aký na Slovensku ešte nie je. Postavený bude v severnej časti mesta v parku na Komenského ulici a pripomínať bude všetky obete vojsk Varšavskej zmluvy na Slovensku z augusta 1968. Iniciátorom vzniku tohto pamätníka je košický aktivista a spisovateľ Štefan Lazorišák. Celý projekt sa zrealizuje cez Svetové združenie bývalých politických väzňov, ktorého je členom. Realizátormi výtvarného návrhu pamätníka sú Zbyněk Prokop s Mariánom Strakom a ďalším realizátorom je projekčná kancelária DGA design graphic architecture, ktorá tento park revitalizovala.

Natália Novotná|5. január 2024|09:00:06

Bez názvu-1.jpg Najviac obetí okupačných vojsk bolo v Košiciach

„Vychádzali sme z toho, že v Košiciach bolo najviac obetí okupačných vojsk Varšavskej zmluvy. Pri príležitosti 50-ho výročia tejto invázie som v roku 2018 v Košiciach zorganizoval pod záštitou KSK medzinárodnú konferenciu nazvanú August 1968 a Košice. Na základe tejto konferencie vznikla kniha August 1968 a Košice, v ktorej navrhujeme, aby bol v Košiciach centrálny pamätník všetkých slovenských obetí okupácie. Nejedná sa teda iba o košické obete, tie v meste už majú pamätné tabule, ale ide o celoslovenský pamätník, pretože takýto pamätník ešte na Slovensku nie je. Táto základná idea je aj odprezentovaná v záverečnom vyhlásení v tejto knihe,“ hovorí Štefan Lazorišák, ktorý pred troma rokmi spísal memorandum o potrebe vytvoriť takýto pamätník.

Lazorišák pokračuje v rozprávaní o tom, ako došiel k miestu, kde pamätník vznikne. „Oslovil som najprv predsedu KSK Rastislava Trnku, ktorý ma prijal, potom som bol za starostom Starého mesta Igorom Petrovčíkom, hľadali sme niekoho, kto by nám dal v meste k dispozícii pozemok. Bol som aj na magistráte, prijala ma viceprimátorka Lucia Gurbaľová, ale mesto neprejavilo záujem. Pred rokom mi výtvarník Zbyněk Prokop, ktorý s Mariánom Strakom pripravil výtvarný návrh povedal, že by bola možnosť tento pamätník umiestniť v západnej časti Parku Komenského pri Krčme Letná, keďže pri revitalizácii tohto parku architekt Radovan Gonos z DGA ateliéru, ktorý mal revitalizáciu na starosti uviedol potrebu umiestnenia nejakého umeleckého objektu v tomto parku. Umelecký objekt ale nebol pripravený, tak Zbyněk Prokop povedal, že by sme tam mohli dať pamätník.“

V parku vznikne areál slobody

Postupne sa pripravoval výtvarný návrh, čo trvalo niekoľko mesiacov. „Vzniklo niekoľko verzií, z ktorých sme vybrali zalomený ihlan. Do kameňov umiestnených dole, ktoré je vidno na fotke budú vyryté obete všetkých obetí okupačných vojsk na Slovensku. Tento objekt sa bude volať Pamätník slobody. Po jeho umiestnení sa tam každý rok pri príležitosti pripomínania týchto udalostí budú organizovať malé koncerty. Chceme, aby to bol taký areál slobody i kultúrne centrum Mestskej časti Košice Sever. Jej starosta František Ténai aj kultúrna komisia už dala súhlas a tiež máme vyjadrenie, že mestská časť voči tomu nemá žiadne výhrady. Momentálne je návrh na útvare hlavného architekta mesta Košíc Petra Kroppa a potom sa k tomu ešte vyjadrí magistrát, dúfam že jeho stanovisko nebude zamietavé,“ vysvetľuje na záver autor myšlienky.

memorandum.jpg

6.jpg

Bez názvu-10.jpg

7.jpg

4.jpg

8.jpg

3.jpg

Bez názvu-11.jpg

Bez názvu-12.jpg

Foto: archív Štefana Lazorišáka, vizualizácia DGA design graphic architecture


Súvisiaci článok
Členské štáty posielajú hasičskú techniku na povodňami postihnutý sever Francúzska. Slovensko vyslalo špeciálne čerpadlo
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť