Sobota 27. 07. 2024 06:39:46 | Meniny má Božena

Dnes si pripomíname sviatok Troch kráľov! Viete, aké tradície sa s týmto dňom spájajú?

SLOVENSKO/ Hovorí sa, že traja mudrci z ďalekého Východu, Gašpar, Melichar a Baltazár, prišli do Betlehema pokloniť sa malému Ježiškovi v jasličkách. Doviedla ich k nemu hviezda a oni mu odovzdali vzácne dary: zlato, kadidlo a myrhu. Troch kráľov si pripomíname 6. januára. Tento deň sa pokladá aj za ukončenie zimného novoročného obdobia. Aj dnes mnohí z nás uchovávajú niektoré zo zvykov našich predkov, napríklad posväcujú svoje príbytky, či označujú vchody do svojich domov kriedou. Aké z tradícií našich predkov sa však do našich čias nepreniesli? Dnes to spoločne zistíme.

Alžbeta Mareková|6. január 2024|09:00:07

Zdroj: Facebook/ Ľubovnianske múzeum

Súvisiaci článok
Viete, ako vyzerali vianočné stromčeky v minulosti? Objavte s nami tradície Štedrého dňa!
Čítajte viac >

Vianočné obdobie je za nami, stihli sme sa už aj rozlúčiť so starým rokom a privítať ten nový. Dnešok bude pomyselnou bodkou za týmto sviatočným obdobím a zároveň štartovacou čiarou do ďalších dní. Deťom sa končia prázdniny a mágiu vianočného obdobia nechávame padnúť do spomienok. Oživme si ešte aspoň dnes sviatočné zvyky a tradície, ktoré naši predkovia svedomito dodržiavali.

Facebook Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

V minulosti zvykli farári v tomto období svätiť tečúcu vodu. Pre ľudí to bolo praktické, nabrali si koľko potrebovali aby mohli posvätiť seba či svoje príbytky. Máčali si do nej vetvičky, kropili seba aj svojich milovaných s úprimným želaním pevného zdravia. Gazdovia nezabúdali pokropiť svätenou vodou dobytok, veď to bol často ich najväčší majetok. V mnohých obciach prichádzali ľudia dať vodu posvätiť do kostola. Svätili sa aj iné predmety, najmä cesnak, soľ, sviečka či krieda. Každý z týchto predmetov našiel v priebehu nasledujúceho roka svoje využitie, chránili domácnosti pred temnými silami ale i nepriazňou počasia a živelnými pohromami.

Už v tých časoch domy v tento deň navštevoval farár aj s kostolníkom. Spevom zavinšovali domácim všetko dobré do nového roku, požehnali príbytok aj jeho obyvateľov a nad dvere kriedou napísali: G+M+B a rok. Ak vás tie písmená vedú k menám troch kráľov nie ste jediný, ide však o omyl. Pôvodný nápis býval C+M+B a nemal s mudrcmi veľa spoločného. Šlo o latinské slová „Christus Mansionem Benedicat,“ čo v preklade znamená „Kristus žehná tento dom.“ Dá sa iba predpokladať, že v nejakom období nastala chyba a nápis sa zmenil, pretože pisateľ nepoznal jeho pravý význam a spojil si ho s menami troch kráľov. Aj dnes sa pravidelne používa v tejto verzii, aj keď nejde o omyl, ale skôr o zvyk.

Facebook Ľubovnianske múzeum.jpg Zdroj: Facebook/ Ľubovnianske múzeum

V minulosti zvykli po domoch chodievať chlapci aj s papierovou hviezdou, hrali hru o kráľoch a recitovali básničky, alebo spievali piesne. Tieto hry majú korene v stredoveku, kedy študenti a učitelia hrali podobné cirkevné hry, ktoré ale museli prejsť dlhým procesom obmien, kým pripomínali tie z čias našich prarodičov. Keď dozneli posledné koledy a dojedli sa posledné sviatočné koláče, ozdobili sa vianočné stromčeky. Vianoce, to najčarovnejšie obdobie roka, sa s určitosťou skončilo. Oči mladých však nemali prečo smútiť, čakajú ich predsa tance, zábavy, sprievody i bály. Chystali sa vítať fašiangy.

Vo vianočnom období prežívame tradície intenzívnejšie ako po iné dni v roku. Možno preto sa za nimi obzeráme s nostalgiou a ľútosťou. Pre našich predkov bol však rozmanitý celý rok a každé jeho obdobie prinášalo tradície, zvyky, povery i pranostiky. Zamávajme teda sviatkom a starému roku a s úsmevom vykročme oproti zážitkom, ktoré nás tento rok očakávajú.

Pri spracovaní témy sme vychádzali z informácií z nasledujúcich zdrojov: Tradície na Slovensku (Zora Mintálová- Zubercová), Slovenský rok v ľudových zvykoch, obradoch a sviatkoch (Katarína Nádaská)


Súvisiaci článok
Dnes má sviatok Lucia! V minulosti ju považovali za najväčšiu čarodejnicu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť