Sobota 27. 07. 2024 04:11:35 | Meniny má Božena

Namiesto ohňostrojov veštili z hviezd! Ako vítali Nový rok v minulosti?

SLOVENSKO/ Niečo staré sa končí a niečo nové sa začína. Opúšťame rok plný radostí i starostí, úspechov aj smoly, aby sme sa mohli vydať v ústrety Novému roku s čistým štítom. Niektorí si dávajú predsavzatia, ktoré tento rok už určite dodržia, iní zas myslia len na oslavy a ohňostroje. Zamysleli ste sa však už nad tým, ako toto obdobia prežívali naši predkovia? Čo to znamenalo pre nich? Ako ho oslavovali? Spoznajte s nami nie tak dávnu históriu a vykročme spolu do Nového roka s úctivou spomienkou na predchádzajúce generácie.

Alžbeta Mareková|31. december 2023|16:00:07

Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Dnes má sviatok Lucia! V minulosti ju považovali za najväčšiu čarodejnicu
Čítajte viac >

Skôr ako privítame ten nový, poďme sa rozlúčiť so starým. Silvester nebol vo vidieckom prostredí dôvodom na veľkolepú oslavu, aké poznáme v dnešnej dobe. Samozrejme, prebiehali najmä prípravy pred zajtrajším dňom, ale i tento deň si vyslúžil niekoľko tradícií.

Kúty sa nevymetali, požičané sa vracalo a mládenci sa zvykli zo žartu prestrojiť za ženy. Takto preoblečený chodili vinšovať po domoch a v každom si pýtali aj niečo za odmenu. Keď nastal večer, zišla sa mládež v dome niektorej priadky. Tu sa zvyklo zaspievať i zatancovať a v dobrej nálade očakávať príchod Nového roku.

Tí starší nesedeli v chalúpke. Gazdovia zavše sledovali nočnú oblohu, podľa počtu hviezd sa pokúšali vyveštiť, koľko hydiny budú v ďalšom roku mať.

I počasie bolo na Silvestra dôležité. Dážď bol predzvesťou suchého roku, kým slnko a nočný vietor mali zobrať nádej na dobrú úrodu vinárom.

Facebook Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Keď prišiel všetkými očakávaný Nový rok, aj tradície a zvyky sa rýchlo zmenili. Celý Nový rok sa niesol v duchu mágie počiatku. Ľudia sa preto ovládali, snažili sa medzi sebou neškriepiť a napraviť aj rozhádané vzťahy.

Ráno si obliekli pekné a čisté šaty, a aj domácnosť mala byť svieža a uprataná. Väčšina zákazov sa, ako po celý rok, aj dnes týkala dievčat a žien. Nesmelo sa prať, šiť a ani vešať bielizeň. Žena nebola vítaným hosťom na návšteve, najviac sa domáci potešili malým chlapcom, ktorí prišli zavinšovať zdravie a hojnosti do celej rodiny.

Niežeby sa ženy ponáhľali na návštevy. Oni namiesto toho, a najmä tie slobodné, utekali do kostola. Veď sa to tak hovorilo, ktorá prvá do kostola príde, tá sa v tomto roku bude vydávať.

Dôležité bolo aj jedlo. Gazdiná si musela dávať pozor, ak by totižto na Nový rok pripravila pokrm z hydiny, šťastie by im isto z domu uletelo. Rovnako by odskákalo ak by pripravila zajaca, či odplávalo, ak by pripravila rybu. Neostalo toho na výber už tak veľa a možno aj preto k tradičným jedlám Nového roka patrilo bravčové mäso. Zvykli sa robiť aj rezance, či piecť makové koláče, ktoré mali do domu priniesť bohatstvo.

1 facebook Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke2.jpg Zdroj: Facebook/ Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Vieme, že pre našich predkov bol tento deň z mnohých hľadísk dôležitý a prikladali mu až magický význam. Ak máte chuť, vyskúšajte si aj vy prežiť tento deň v duchu mágie počiatku. Obklopujte sa milovanými ľuďmi, venujte sa príjemným povinnostiam a užívajte si ho v kruhu najbližších. Za redakciu SP21 prajeme našim čitateľom Šťastný Nový rok!

Pri spracovaní témy sme vychádzali z informácií z nasledujúcich zdrojov: Tradície na Slovensku (Zora Mintálová- Zubercová), Slovenský rok v ľudových zvykoch, obradoch a sviatkoch (Katarína Nádaská)


Súvisiaci článok
Vyleštené čižmičky a očká plné šťastia! Dnes bude chodiť Mikuláš
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť