Sobota 27. 07. 2024 10:30:37 | Meniny má Božena

V šarišskej metropole môžete vidieť pohyblivý betlehem z Talianska. Jeho súčasťou sú aj dve vzácne relikvie

PREŠOV/ Tento unikát sa nachádza v Prešove v Kostole sv. Jozefa, ktorý je medzi domácimi známy ako františkánsky kostol. Prvýkrát bol nainštalovaný na Vianoce roku 2017 a doviezli ho až z Padovy, mesta v severnom Taliansku.

Lenka Ménová|24. december 2023|11:00:06

Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Výnimočným osobnostiam udelili v Prešove najvyššie krajské ocenenia za rok 2023
Čítajte viac >

Zaujímavé informácie o betleheme s pohyblivými soškami nám prezradil františkán, rehoľný brat Tomáš Becket OFM, pre ktorého je stavanie betlehemov srdcovou záležitosťou už od čias ranej mladosti.

Betlehem je v Prešove už od roku 2017. Stále sú jeho súčasťou vzácne relikvie?

  • Áno, ide o relikviu jasličiek Pána Ježiša, pričom hlavný relikviár sa nachádza v Santa Maria Maggiore. Pod touto relikviou jasličiek je relikvia svätého Františka. Rok 2023 je jubilejný, betlehem je preto pre návštevníkov dostupný od minulých Vianoc a bude dostupný až do konca týchto vianočných sviatkov.

Z akého materiálu sú zhotovené jednotlivé sošky?

  • Sošky sú vyrobené z tzv. polyresinu, čo je veľmi kvalitný trvanlivý materiál na kamennej báze, odolný aj voči poveternostným vplyvom. Sošky sú ručne maľované a každá z nich je unikát. Postavičky, teda jednotlivé modely, sú výnimočné aj tým, že sú oblečené v textílii, čo nie je na Slovensku zvykom. V iných krajinách, napríklad v Španielsku či v Taliansku je to bežné, zatiaľ čo u nás je to menej známe. Tie, ktoré sa pohybujú, vyžadujú aj špeciálnu starostlivosť. Ak niektorá postavička prestane fungovať, je potrebné odhaliť príčinu.

Pribudlo niečo k tomuto betlehemu počas šiestich rokov od jeho prvej inštalácie?

  • Prvý betlehem bol skladaný, resp. pripravovaný z dvoch častí. Tá prvá časť sa pripravovala na Božie narodenie a bola jednoduchá – obsahovala jaskyňu narodenia, jaskyňu pastierov, vodopád, pastierov, ktorí pasú ovce a zopár ďalších ľudí. V prvej časti boli použité ešte pôvodné kulisy zo starého betlehema, ktorý bol jednoduchý a pochádzal z Poľska. Druhá časť sa pripravovala na Trojkráľovu vigíliu. Tým, že mnohí ľudia nemali možnosť druhú časť vidieť, rozhodli sme sa, že vystavíme betlehem ako celok. Pôvodné kulisy sa odstránili a pripravilo sa iné pozadie, aby sme mohli využiť čo najviac priestoru.

Aký mechanizmus poháňa pohyblivé sošky?

  • Každá soška, ktorá vykonáva nejaký pohyb, má svoj vlastný mechanizmus. Nie je to také typické, napríklad v Rajeckej Lesnej má celý betlehem jednotný mechanizmus. Tu má každá soška svoj, ktorý je uložený pod štrkom, aby to nebolo voľným okom viditeľné. Ak sa aj niečo so soškou stane, sme schopní odpojiť len jednu postavičku, ktorá sa opraví a uloží naspäť. Ostatné medzitým fungujú nezávisle, takže to nenaruší celkový dojem.

Ktoré sošky sú medzi návštevníkmi obľúbené?

  • Mimoriadnej obľube sa teší napríklad drevorubač, ktorý rúbe každú pol hodinu. Stáva sa, že niektorí ľudia čakajú, kým spadne strom, až zmeškajú autobus. V betleheme je aj myš, ktorú často objavia malé deti, pričom dospelí s tým majú problém. Deti ju nájdu hneď, pretože majú úplne iný pohľad. Talianske betlehemy mávajú niekedy viac scén, výjavov. U nás máme Troch kráľov, ktorí sa klaňajú, aj Troch kráľov, ktorí putujú. Z detského pohľadu sú teda v betleheme až šiesti králi.

Betlehem vydáva rôzne zvuky – počujeme rôzne pracovné nástroje, aj šum vody. Ako je to počas konania bohoslužieb?

  • Betlehem je počas konania sv. omše vypnutý, aby zvuky, ktoré vydáva, nerušili veriacich pri modlitbách. Najhlučnejší je práve drevorubač, hlavne keď spadne strom, ale aj kováči, či mlynár, ktorý tu melie. Voda v studni, vodopád i rieka, pri ktorej rybár loví ryby, je skutočná. Voda sa do nádob pravidelne dopĺňa, aby cirkulovala. Po omši, keď betlehem zapneme, sa často stáva, že na plexiskle sú nalepení všetci dospeláci a deti ostávajú pozadu. Dospelí sa takto radi vracajú do detských čias.

Kde je uložený betlehem, pokiaľ nie je vystavený počas sviatkov?

  • Všetky kulisy sú uložené v garážových priestoroch a sošky v sklade. Takmer každá soška má svoju osobitnú krabičku, ktorá je uložená v suchu, aby sa diela zachovali v čo najlepšom stave.

Betlehem je návštevníkom dostupný aj mimo bohoslužieb, čo vôbec nie je bežným zvykom v iných kostoloch. Jeho návšteva očarí všetkých bez rozdielu veku a jeho zhliadnutie znásobí čaro Vianoc, nepochybne najkrajších sviatkov roka.

Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová
Zdroj: Lenka Ménová

Súvisiaci článok
Na Vianoce by nemal byť nikto sám. Mesto Prešov v spolupráci so zariadením pre seniorov Náruč pripravuje štedrú večeru pre osamelých seniorov
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Chcete precítiť vianočnú atmosféru? Poďte objaviť Slovenský Betlehem!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť