Piatok 26. 07. 2024 23:18:36 | Meniny má Anna, Hana, Anita

VIDEO Prešov spúšťa participatívny rozpočet. Obyvatelia budú spolurozhodovať o použití časti finančných prostriedkov

PREŠOV/ Prešovčania majú možnosť zapojiť sa do rozhodovania o svojom meste. Ak si kladiete otázku, čo je to participatívny rozpočet, ide o spôsob rozhodovania o verejných financiách, pri ktorom majú občania možnosť rozhodovať o časti rozpočtu svojho mesta. Prostredníctvom tohto rozpočtu môžu obyvatelia Prešova podávať svoje návrhy na projekty, o ktorých si myslia, že by mali byť financované.

Lenka Ménová|9. december 2023|09:00:08

Zdroj: Mesto Prešov

Súvisiaci článok
Smutné výročie: Od tragického výbuchu plynu v bytovke v Prešove uplynuli štyri roky (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Po prijatí návrhov bude prebiehať hlasovanie o tom, ktoré z týchto projektov sa majú realizovať. Cieľom je zvýšiť transparentnosť, demokraciu a týmto spôsobom priamo zapojiť občanov do rozhodovacieho procesu mesta, ktoré je otvorené reagovať na potreby a požiadavky svojich obyvateľov.

Prešovský primátor pozýva obyvateľov na úvodné stretnutie

František Oľha, primátor mesta Prešov, pozýva vo videovizitke obyvateľov mesta na úvodné verejné stretnutie k participatívnemu rozpočtu (PR), ktoré sa bude konať už o pár dní – v pondelok 11. decembra o 18.00 v klube Wave – centrum nezávislej kultúry.

Na stretnutí sa občania budú mať možnosť dozvedieť všetko o pravidlách procesu, detailoch, týkajúcich sa rozsahu projektov a získajú odpovede na všetky otázky, týkajúce sa PR. Viac informácií o tomto rozpočte a o diskusii k nemu nájdete na webových stránkach mesta Prešov a v dokumente „Všeobecné záväzné nariadenie mesta Prešov č. 15/2023 o pravidlách participácie v meste Prešov“.

Aké projekty môžu získať podporu a kto o ňu môže požiadať

Všeobecné záväzné nariadenie mesta Prešov bolo vydané v októbri 2023 s cieľom skvalitniť a zlepšiť život obyvateľov mesta a vytvoriť podmienky pre všestranný rozvoj územia a tiež reflektovanie potrieb obyvateľov v rôznych oblastiach života mesta.

Projekt má podporovať všeobecne prospešné služby, komunitné verejnoprospešné projekty a iniciatívy v týchto oblastiach:

  • inovácia existujúcej, alebo vytvorenie novej verejnej služby vo verejnom záujme,
  • revitalizácia verejného priestoru,
  • kultúra, šport, sociálne služby a životné prostredie.

Výška podpory na jeden projekt sa bude pohybovať v rozmedzí od 1 000 eur bežné projekty a od 1 700 eur investičné projekty. Maximálna výška podpory pre jeden projekt je 5 000 eur, vrátane DPH. Žiadateľom o podporu môže byť občianske združenie, alebo nezisková organizácia so sídlom v Prešove, alebo spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Predložiť však môžu maximálne jeden návrh projektu v rámci jedného cyklu PR.

Aké sú možnosti podania návrhu

Návrh projektu bude možné podať na predpísanom formulári, ktorý bude dostupný v elektronickej podobe na webovej stránke mesta Prešov (www.presov.sk) , a to poštou na adresu MsÚ, elektronicky e-mailom na adresu, ktorá bude zverejnená ešte pred sputením procesu, alebo osobne v podateľni MsÚ.

Ako budú vyhodnocované návrhy projektov

Realizovateľnosť návrhov bude hodnotiť koordinátor PR spolu s povereným zamestnancom mesta Prešov. Vybrané návrhy budú prezentované verejne žiadateľmi za účelom ich predstavenia širokej verejnosti a otvorenia diskusie. Všetky realizovateľné návrhy budú zverejnené na web stránke mesta Prešov. Hlasovanie bude prebiehať fyzicky aj elektronicky a zúčastniť sa ho môže každý obyvateľ mesta nad 18 rokov s trvalým pobytom v meste Prešov.


Súvisiaci článok
Na východe Slovenska už niekoľko mesiacov vyčíňa žltačka. V utorok bolo v okrese Prešov 5 ohnísk a 216 chorých
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť