Sobota 27. 07. 2024 00:30:27 | Meniny má Božena

Ornitológovia varujú pred novelou trestného zákona: Hrozí, že trestným činom nebude ani likvidácia najvzácnejších druhov vtáctva!

BRATISLAVA/ Slovenská ornitologická spoločnosť Bird Life Slovensko vyzýva vládu, aby pribrzdila s novelou trestného zákona, pretože to môže mať veľmi negatívne vplyvy na ochranu prírody. Hrozí totiž, že trestným činom nebude ani likvidácia najvzácnejších druhov vtáctva.

Michal Filek|8. december 2023|12:00:07

Zdroj: wikipédia

Súvisiaci článok
Vláda rozhodla o zrušení špeciálnej prokuratúry, neziskovsky hovoria o valcovaní právneho štátu. Kuciak: „Aktuálne čistky by sa mohli prirovnať k tým stalinským!“
Čítajte viac >

„Vláda sa ponáhľala so zmenou trestného zákona a nedomyslený dôsledkom jej schválenia môže byť, že sa s vaničkou vyleje aj dieťa. Hrozí, že trestným činom nebude ani likvidácia najvzácnejších druhov vtáctva. Preto prosíme poslancov, pribrzdite a opravte, ideálne zastavte túto novelu, ktorá bez zmeny zaručene zničí 20 rokov ochrany prírody,“ varuje na svojom Facebooku SOS LifeBird Slovensko.

Podľa mimovládnej organizácie, ak poslanci naozaj upravia hranicu trestného činu, ako je to v návrhu, tak napríklad, ak vodič zrazí zajaca a prisvojí si ho pôjde o trestný čin. Ak ale travič zlikviduje tri sokoly, ktoré mu chytajú holuby, pôjde len o priestupok. Rovnako by nebola trestným činom ani likvidácia troch orlov skalných, či orliakov.

„Takéto benevolentné poľavenie z klasifikácie trestného činu nás vráti o 20 rokov naspäť, keď vykrádači mohli beztrestne vykrádať hniezda najvzácnejších druhov na Slovensku napriek všeobecnému odsúdeniu verejnosti. Vykrádanie skončilo až vtedy, keď reálne došlo k prvým odsúdeniam páchateľov. Pokuty kvôli priestupku sa žiaľ pár recidivistov nezľakne,“ upozorňuje organizácia.

A pritom vraj celý svet ide opačným smerom. Takéto zjednodušenie pravidiel by navyše ustanovenia Trestného zákona dalo bezpochyby do rozporu s európskou smernicou 99/2008 o ochrane životného prostredia. Tá totiž požaduje aby bolo trestným právom postihnuté také konanie, pri ktorom dochádza k škodám nezanedbateľného rozsahu, čo likvidácia najvzácnejších druhov živočíchov nesporne je.

„Navyše je veľmi dôležité, aby novela Trestného zákona neplatila čo i len deň, lebo taká novela povedie ku preklasifikovaniu všetkých konaní na priestupok a umožní sa beztrestnosť páchateľom, ktorí spôsobili nemalú škodu. Zdá sa nám, že úmyslom novely bolo niečo iné, ale nedomyslelo sa to a pre ochranu prírody to môže dopadnúť katastrofálne. Preto apelujeme na pánov poslancov, aby si túto vec premysleli, opravili a pribrzdili alebo našli iný spôsob ako zmeny v Trestnom zákone realizovať bez nezamýšľaných škôd,“ vyzývajú ornitológovia zo spoločnosti Bird Life Slovensko našich zákonodarcov.

408859855_766561522179973_2039782872218755681_n.jpg


Súvisiaci článok
Európska komisia vyzvala Fica, aby nerušil špeciálnu prokuratúru
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť