Streda 24. 07. 2024 20:42:16 | Meniny má Vladimír

Stretnutie s Mikulášom v Kremnici. Organizátor Roth: "Mikuláš bol biskup, a tak by to malo aj ostať"

KREMNICA/ Kultúrne a informačné centrum Kremnica prinieslo v spolupráci s ďalšími inštitúciami a občianskymi združeniami tradičné stretnutie s Mikulášom.

Andrea Chudová|8. december 2023|09:00:06

Zdroj: Mesto Kremnica

Súvisiaci článok
VIDEO V Kremnici oslavovali 695. výročie pridelenia mestských privilégií. Primátor: „Buďme hrdí Kremničania!“ Cítia to tak samotní obyvatelia?
Čítajte viac >

Na námestí bola rodinná atmosféra, v stánkoch pred mestským úradom sa nalieval horúci čaj a pre rodičov čaj s rumom. Námestie sa zaplnilo aj množstvom sánkarov, či bobistov, čomu vďačí členitý terén centra banského mesta a samozrejme snehová prikrývka, ktorú doniesol na bielych koňoch primátor Kremnice Martin Novodomec, ako spomenul aj vo videu:

"Všetkých vás tu vítam, a veľmi sa teším, že ste prišli kvôli mne, lebo je pravdou, že som dnes prišiel na bielych koňoch. Tak to je paráda, že toľkoto detí dokázalo kvôli mne dnes prísť. Vy ste prišli kvôli mne, nie?"

Ozvalo sa áno aj nie, no nakoniec si to deti s pánom primátorom vydiskutovali a spolu zavolali skutočného hosťa večera - svätého Mikuláša.

IMG_7881.JPG Zdroj: Andrea Chudová

ZUŠ J. L. Bellu v Kremnici zastrešila v rámci literárno-dramatického odboru hercov a herečky. Z divadelného súboru ČI-PR-CHA pri ZUŠ J. L. Bellu sú pravidelne účastní mikulášskeho divadla Milan Miškóci, ako čert, a Jozef Bajnok, ako Mikuláš. Jozefa Bajnoka poznajú Kremničania ako Mikuláša už 10 rokov.

"Na to musí mať človek nejaké vlohy, k deťom, tak vnímať ten ich svet, keď ešte veria v nadprirodzenosti. A keď človek trafí: Ty si robil toto a toto.. A on: To z kade vie? Také prekvapujúce. To vie potešiť aj toho rodiča," dodáva Jozef - Mikuláš.

IMG_7889.JPG Zdroj: Andrea Chudová

Kultúrno-spoločenské inštitúcie na Štefánikovom námestí v Kremnici zastrešili pre deti a rodičov mikulášske aktivity. V galérii Archív robilo OZ Cremnicium balónovú show a Kremnické strigy, vo vestibule Mestského úradu Centrum voľného času Kremnica, maľovanie na tvár, puzzle, udice a ďalšie hry. NBS - Múzeum mincí a medailí Kremnica vytvorilo stromček vianočných želaní, kde si deti vyrábali vianočné ozdoby na stromček, a vpisovali do nich svoje želania. Hotovými ozdobami postupne vyzdobili vianočný stromček. S programom prišla aj knižnica Jána Kollára s tvorivými dielňami a čítaním rozprávkových titulov.

IMG_7880.JPG Zdroj: Andrea Chudová

Mikuláš čakal na deti vo vestibule Rímskokatolíckeho farského úradu v Kremnici. Podľa Richarda Rotha z Mestského kultúrneho strediska by to takto malo aj ostať: "Učíme deti, že Mikuláš bol biskup, žiadny Santa."


Súvisiaci článok
Veži kostola sv. Kataríny v Kremnici prinavrátia vzhľad z konca 19. storočia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť