Sobota 27. 07. 2024 09:33:46 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Región Šariš vás srdečne víta! Vďaka Šariš Card môžu návštevníci získať ešte viac zážitkov a spoznať aj jahodové mesto

ŠARIŠ/ Šariš, to sú nezameniteľné výhľady, svetoznámy folklór a pre mnohých i nezrozumiteľné nárečie. Návštevníkov si podmania nielen krásy prírody, ale aj zachovaná ľudová architektúra a rôznorodé kultúrne pamiatky. A tam, priamo v centre šarišského regiónu leží „jahodové mesto“ Prešov, ktoré je tretím najväčším mestom na Slovensku a svoju históriu píše už od 12. storočia. Výhody Šariš CARD nám priblížil Branislav Švorc z Odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Mestského úradu v Prešove.

Lenka Ménová|7. december 2023|11:00:06

Zdroj: Facebook / Región Šariš

Súvisiaci článok
Smutné výročie: Od tragického výbuchu plynu v bytovke v Prešove uplynuli štyri roky (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Na čo slúži Šariš CARD

Šariš CARD, to je oficiálna turistická karta regiónu Šariš, ktorá umožňuje návštevníkom spoznať a zažiť to najlepšie, čo daný región ponúka. Keďže ide o zľavovú kartu, umožňuje jej držiteľovi čerpať výhodné zľavy na ponuku služieb partnerských výletných miest, atrakcií a rôznych zariadení. So Šariš CARD si skrátka užijete zážitky a relax s výhodnými zľavami po celom šarišskom regióne. Región Šariš je turistickou destináciou, ktorá láka návštevníkov priamo do srdca východného Slovenska.

Šariš CARD poskytuje jednorázovú zľavu zo vstupného poplatku zo vstupenky pre dospelú osobu, pričom zľava môže byť až do výšky 100 %, čo zabezpečí bezplatný vstup. Zľava sa však dá uplatniť aj na ubytovanie, vstupy na športoviská a nákupy, kedy sa zvyčajne pohybuje vo výške okolo 10 – 15 %.

Ceny a podmienky užívania karty

Karta platí rok, teda 365 dní od dátumu jej aktivácie alebo jej prvého použitia. Karta je neprenosná a platná len s uvedeným menom jej držiteľa. Všetky uvedené zľavy sa vzťahujú na základné cenníkové ceny platné pre jednu osobu a nedajú sa kombinovať s inými zľavami. Otváracie hodiny sa môžu meniť, preto je vhodné si ich vopred overiť. Väčšina múzeí a galérií je v pondelok a počas štátnych sviatkov zatvorená. Posledný vstup je vhodné realizovať najneskôr 30 minút pred zatvorením. Nepoužitú kartu nie je možné refundovať.

Cena karty pri online kúpe alebo osobne v Mestskom informačnom centre (MIC) v Prešove na Hlavnej ulici č. 67 je 5 eur. Vybrané ubytovacie zariadenia, ktoré sú zmluvnými partnermi OOCR Región Šariš a MIC v Prešove poskytujú pri zakúpení ubytovania túto kartu zadarmo.

Čo mesto Prešov ponúka svojim návštevníkom

Priamo v centre mesta, v priestoroch Rákociho paláca, sídli Krajské múzeum, ktoré má niekoľko stálych expozícií o živote na Šariši i histórii Prešova, no i dočasné výstavy.

Múzeum1.jpg

Múzeum2.jpg

Múzeum3.jpg

Múzeum4.jpg

Múzeum7.jpg

Galéria v Carrafovej väznici patrí pod správu Parku kultúry a oddychu mesta Prešov a vytvára priestor na prezentáciu najmä mladým umelcom.

Karaffka2.jpg

Karaffka3.jpg

Karaffka4.jpg

Národná kultúrna pamiatka Solivar spadá pod Slovenské technické múzeum a patrí medzi najvýznamnejšie technické pamiatky na Slovensku. V objektoch bývalej varne soli sa nachádza expozícia s názvom Dejiny ťažby a výroby soli v Solivare.

Solivar1.jpg

Solivar2.jpg

Vodárenská veža bola postavená v prvej polovici 20. storočia ako súčasť projektu vodovodnej siete. Od roku 2013 je verejnosti prístupná a keď ste v kondícii zdolať 135 schodov, odmenou vám bude výhľad na celý Prešov, ba niekedy až Vysoké Tatry.

Vodárenská veža1.jpg

Vodárenská veža2.jpg

Vodárenská veža3.jpg

Stánok Región Šariš nájdete od 5. – 7. decembra aj na vianočných trhoch

Ak navštívite vianočné trhy v Prešove, pristavte sa aj pri stánku CH1 Región Šariš hneď vedľa pódia pri Konkatedrále, domov si odnesiete kus regiónu Šariš. Stánok bude pre návštevníkov dostupný od 5. do 7. decembra v čase od 10:00 do 19:00 hod. Netreba zabúdať, že región Šariš, to nie je len mesto Prešov, ale ponúknuť majú čo aj ďalšie mestá, konkrétne Bardejov, Bardejov, Sabinov, Lipany, Svidník, aj Hanušovce nad Topľou. Tieto mestá aj ich okolie sú jedinečné a oplatí sa ich navštíviť a spoznať ich históriu, kultúru, prírodné krásy i gastronómiu.

407356047_1137894273927806_6917489207133877663_n.jpg

Brožúra1.jpg

Brožúra2.jpg

MIC1.jpg

MIC2.jpg

saris_card.png


Súvisiaci článok
Celosvetovo úspešné Prešovské mažoretky Diridonky oslávili galavečerom v PKO Prešov 30. výročie svojho vzniku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť