Sobota 27. 07. 2024 03:49:48 | Meniny má Božena

Vyleštené čižmičky a očká plné šťastia! Dnes bude chodiť Mikuláš

SLOVENSKO/ Šiesteho decembra si pripomíname sviatok svätého Mikuláša, kúzelným bol ale najmä predvečer tohto dňa. Deti si zvykli usilovne leštiť čižmičky, ktoré potom poukladali na okno, čakajúc sladkú nádielku. Malé tváričky plné nedočkavej radosti sa snažili v súmraku, za mrazom pokresleným oknom, zahliadnuť niekoho, na koho netrpezlivo čakali. Radosť detí je pravá, úprimná, nefalšovaná. Bolo tomu tak v dobách našich prarodičov a je tomu tak aj dnes. Poďme sa bližšie zoznámiť s touto tradíciou a zistime, ktoré zvyky boli vlastné aj predchádzajúcim generáciám a naopak, ktoré z ich zvykov už upadli do zabudnutia.

Alžbeta Mareková|5. december 2023|13:00:06

Zdroj: Archív TASR, Pavol Remiaš

Súvisiaci článok
Viete, čo majú koláčiky šťastia spoločné so svätým Ondrejom? Spoznajte tradície nielen adventného obdobia
Čítajte viac >

Príbeh svätého Mikuláša sa začal v Turecku v 3. storočí. Mikuláš bol kresťanský biskup a predovšetkým dobrý človek, ktorý mal pre druhých vždy súcit i pochopenie. Jeho doba bola ťažká a o to horlivejšie boli jeho skutky pomoci ľuďom. Svoje bohatstvo využíval prosociálne, vykupoval odsúdených kresťanov, podporoval starostlivosť o chorých, pomáhal núdznym.

Jeho dodnes najznámejším činom bola pomoc trom mladým ženám z veľmi chudobnej rodiny. Na okno ich domu niekoľko nocí po sebe pokladal mešec s peniazmi. Nechcel byť za to oslavovaný, robil to tajne, ako aj iné dobré skutky. Dodnes sa pod jeho patronát utiekajú deti, ženy, pútnici, chudobní, cestujúci, študenti a mnohí iní...

FOTO 1 TASR Milan Kapusta.jpg Zdroj: Archív TASR, Milan Kapusta

Sviatok Mikuláša pripadá na 6. december, jeho začiatky však neboli také, ako poznáme dnes. V 15. storočí sa organizovali okázalé sprievody, kde študenti na koňoch nasledovali študenta odetého v biskupskom rúchu. Známe boli aj divadlá v kostoloch, ktoré síce niesli myšlienku pomoci deťom, ale postupom času sa stali kontroverznými aj pre svoju dobu a boli spolu so sprievodmi zakázané.

Namiesto nich sa teda vytvorili malé skupinky v ktorých, okrem Mikuláša, zvykol byť aj anjel a čert. Tieto najprv pôsobili v školách, ale neskôr chodili aj po domoch a deťom rozdávali sladkosti, či iné darčeky. Darčeky v školách mali trochu iný charakter, zvyklo ísť o písacie či iné školské potreby, ale aj sladké pečivo.

FOTO 2 TASR - Martin Baumann.jpg Zdroj: Archív TASR, Martin Baumann

Šestnáste storočie zachytáva už aj povestné jabĺčka a orechy a neskôr, v 18. storočí nabral sviatok Mikuláša aj edukačný rozmer. Deti boli Mikulášom chválené, ale aj pokarhané. Tým „zlým“ sa ušla metla, prútik, či cibuľa, kým „dobré“ deti dostali ovocie a perníčky.

Aj keď sa to tak možno zdá, nebol to sviatok len o deťoch. Mladé dievčatá sa mohli s obľubou venovať ľúbostným čarom, ženám boli zakázané návštevy a chlapom zas práca v hore.

FOTO 3.jpg Ilustračná foto. Zdroj: Freepik.com

Ako dnešný sviatok prežijete je len na vás, už neplatia nijaké príkazy a zákazy. Avšak skúste sa na chvíľku zastaviť a zachytiť pekné spomienky z detstva, ktoré vám tento sviatok roky prinášal. Dnes ste už možno jeho spolutvorcami, a v rámci vašich možností sa ho snažíte spraviť výnimočným pre vaše deti, alebo vnúčatá.

Pomôžte teda tomuto kúzlu znovu ožiť a pamätajte, či už sa v čižmičke objaví čokoládka, alebo mandarínka, čarovné spomienky budú rovnaké.

Pri spracovaní témy sme vychádzali z informácií z nasledujúcich zdrojov: Tradície na Slovensku (Zora Mintálová- Zubercová), Slovenský rok v ľudových zvykoch, obradoch a sviatkoch (Katarína Nádaská), Životy svätých- Ikonografia (Ivan Rusina, Marian Zervan).


Súvisiaci článok
Dvadsiatypiaty november patrí všetkým Katarínam! Vedeli ste, že tento deň sa spájal aj s ľúbostnou mágiou, či strigami?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť