Nedeľa 19. 05. 2024 13:02:29 | Meniny má Gertrúda

Majitelia psov nesúhlasia so zákazom zvierat v TANAP-e, petíciu podpísalo už bezmála 2 000 ľudí

VYSOKÉ TATRY/ Nový návštevný poriadok Tatranského národného parku, ktorý je najstarším národným parkom na Slovensku, priniesol zmeny, s ktorými nesúhlasia mnohí majitelia psov. Podľa aktuálneho dokumentu, ktorý určuje pravidlá správania sa návštevníkov, budú mať domáce zvieratá s účinnosťou od 15. decembra 2023 zakázaný vstup do viacerých oblastí TANAP-u. Svoj nesúhlas vyjadrujú v petícii „Za povolenie vstupu v sprievode zvieraťa na územie TANAP-u“, ktorá má v tejto chvíli okolo 2 000 podpisov.

Lenka Ménová|30. november 2023|10:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: Unsplash/Lívia Antalová

Súvisiaci článok
VIDEO V Tatrách zasnežujú už aj menšie zjazdovky. Otvorenie sezóny plánujú v prvej polovici decembra!
Čítajte viac >

„My, majitelia psov, žiadame o zmenu 26. vyhlášky Okresného úradu Prešov o Návštevnom poriadku Tatranského národného parku a jeho ochranného pásma a to v prerokovaní zmien týkajúcich sa vstupu v sprievode so zvieraťom na územie Tatranského národného parku. Súhlasíme s predošlými nariadeniami ako je vstup na vôdzke, ktorého porušenie môže byť pokutované.

Nesúhlasíme s novovzniknutou diskrimináciou. Sme ochotní pristúpiť aj na iné návrhy ochrany prírody v tom prípade, že budú diskutované s verejnosťou, aj s možnosťou pripomienkovať navrhované zmeny, a bude sa brať do úvahy názor návštevníkov národného parku v súlade s ochranou prírody,“ píše sa v zdôvodnení petície.

Verejnosť teda podpisom petície súhlasí s niektorými predošlými nariadeniami, čiže so vstupom na územie TANAP-u so zvieraťom na vôdzke, a tiež s pokutovaním jeho porušenia.

Takisto sú ochotní pristúpiť na iné návrhy, týkajúce sa ochrany prírody v prípade, že budú vopred diskutované a do úvahy sa bude brať aj názor návštevníkov Vysokých Tatier.

pexels-anna-kester-15584336.jpg

TANAP má nový strategický dokument

Trvalo niekoľko rokov, kým bol dokončený Návštevný poriadok Tatranského národného parku, ktorý začne platiť od polovice decembra 2023, o čom informoval námestník riaditeľa Správy TANAP-u Peter Spitzkopf. Tento kľúčový dokument určuje pravidlá správania sa návštevníkov. Odobril ho aj Okresný úrad Prešov a následne sa v podobe vyhlášky objavil vo Vestníku vlády SR.

„Po viac ako šesťročnom procese sa zavŕšilo spoločné úsilie kolektívu ľudí, ktorého výsledkom sú jasné pravidlá pohybu návštevníkov v najstaršom národnom parku na Slovensku. Možno nebudú vyhovovať všetkým, ale faktom je, že odzrkadľujú kompromis medzi záujmami ochrany prírody a požiadavkami záujmových skupín, ktoré využívajú územie národného parku,“ skonštatoval Spitzkopf.

Aké zmeny môžu očakávať návštevníci parku

Nový návštevný poriadok prináša viacero dôležitých zmien. Skráti sa obdobie sezónnej uzávery a obmedzí sa vstup psov a iných zvierat do vysokohorského prostredia. Psíčkari sa môžu pohybovať iba mimo lokalít s výskytom svištích kolónií, so stálou prítomnosťou kamzičích čried a výskytu veľkých šeliem, či ďalších vzácnych a ohrozených živočíchov.

Zlegalizuje sa aj pohyb turistov v okolí vysokohorských chát či vrcholov štítov, alebo na iných miestach mimo značených turistických chodníkov, kde sa za účelom krátkeho oddychu zvykne zhromažďovať väčšie množstvo ľudí.

Nové pravidlá budú platiť aj pre horolezcov, skialpinistov a vyznávačov zimnej turistiky. Cyklistov iste poteší predĺženie existujúcich cykloturistických trás. Rozšíria sa aj areály pre vodnú turistiku a oficiálne sa nastavia aj pravidlá pre geocaching v národnom parku. O novinkách sa návštevníci dozvedia prostredníctvom stránky TANAP-u a budú vyznačené aj priamo v teréne. Tolerancia a pochopenie pri zavádzaní nových pravidiel by mala byť rozhodne na oboch stranách – spravovateľov i návštevníkov.

livia-antalova-4v8K0pSOKgM-unsplash.jpg


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Malá, ale pozoruhodná. Nezbudská Lúčka pri Žiline očarí milovníkov histórie aj zaujímavostí
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť