Sobota 27. 07. 2024 09:05:56 | Meniny má Božena

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Šperk Vihorlatského pohoria! Pohľad na Morské oko fascinuje aj vás

Morské oko, tretie najväčšie prírodné jazero na Slovensku, nájdete v chránenej krajinnej oblasti pohoria Vihorlat. Spoznáte ho nielen podľa značnej rozlohy, ale najmä krištáľovo čistej vody, ktorá ponúka unikátny pohľad do hĺbky. To však nie je jediný unikátny pohľad, ktorý vás na tejto prechádzke očakáva. Vydajte sa aj vy objaviť čaro Morského oka, ktoré je už od roku 2007 súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Alžbeta Mareková|19. november 2023|10:20:55

Zdroj: chkovihorlat.sopsr.sk

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Z 225 ton ľadu vytvorili v Tatrách ľadový dóm. Navštíviť ho môžete už v piatok
Čítajte viac >

Východné Slovensko je na krásnu prírodu mimoriadne bohaté. Herliansky gejzír, Markušovský skalný hríb či Tomášovský výhľad... To je iba zopár z mnohých úkazov, za ktorými sa oplatí vycestovať. A pokojne aj na víkendový výlet. Naša dnešná cesta nás zavedie do pohoria Vihorlat, ktoré je, okrem iného, zaujímavé aj svojou históriou.

Vihorlatské pohorie je pohorie sopečného pôvodu. Sopečná činnosť tam prebiehala už pred 15 miliónmi rokov, pričom asi pred 9 miliónmi rokov doznievala. Toto pohorie patrí medzi najlesnatejšie pohoria Slovenska, pričom tu prevládajú najmä listnaté stromy. Územie Vihorlatu, ktoré bolo v roku 1973 vyhlásené za chránenú krajinnú oblasť, má návštevníkom čo ponúknuť. Rozmanitá fauna, vzácne zvieratá, Vihorlatský prales, či turistami mimoriadne vyhľadávaný Sninský kameň sú lákadlom pre ľudí zblízka aj zďaleka. Skutočným šperkom pohoria je ale jazero Morské oko.

Nebudete mať problém s orientáciou, k Morskému oku sa dostanete viacerými trasami. Po značkách zo záchytného parkoviska Krivec by vám cesta nemala zabrať viac ako 15 minút. Okrem toho je vhodná aj pre malých, alebo začínajúcich turistov. Z obce Remetské Hámre to už bude na dlhšiu prechádzku, mali by ste to však zvládnuť za približne dve a pol hodiny. Turistické značky vás navedú aj z obce Zemplínske Hámre cez sedlo Tri tably, odtiaľ sa po značke dostanete až k jazeru. Na túto túru si vyhraďte približne dve hodiny času. Pri turistike v jesennom období nezabúdajte na skorý západ slnka, aby vás súmrak neprekvapil hlboko v hustých horách.

1.jpg Zdroj: chkovihorlat.sopsr.sk

Keď už sa k jazeru dostanete, ako prvé vám udrie do očí krištáľová čistota vody. Jazero vzniklo vďaka mohutnému zosuvu pôdy, ktorá prehradila hornú časť údolia riečky Okna a prirodzene tým vytvorila prírodnú vodnú hrádzu. Svojou rozlohou 13,8 hektárov sa dostáva na tretiu priečku medzi najväčšími prírodnými jazerami Slovenska. Ani jeho hĺbka nie je zanedbateľná, miestami dosahuje až 26 metrov.

Západný a severný breh jazera je pokrytý pieskom, inde je breh kamenistý a strmý. V ligotavej vode určite uvidíte aj malé rybky, na rybolov však zabudnite. Okrem rybolovu je zakázané aj kúpanie, člnkovanie, či iné vodné aktivity. Platí tu najvyšší 5. stupeň ochrany.

Namiesto vodných aktivít zvoľte radšej prechádzku okolo jazera, lesná cestička vedúca Vihorlatským pralesom má čo ponúknuť. A aj pohľad smerom hore za to stojí. Nad jazerom sa totiž vypína koruna Vihorlatského pohoria- Sninský kameň, ktorý je vyhľadávaným pre nezabudnuteľné výhľady. A ak by vám ešte prírodných krás nestačilo, tak sa od jazera vydajte po žltej turistickej značke. Dovedie vás k menšiemu jazeru, ktoré nesie názov Malé Morské oko. Táto prechádzka by vám nemala zabrať viac, ako tridsať minút.

2.jpg Zdroj: chkovihorlat.sopsr.sk

V roku 2022 jazero Morské oko navštívilo podľa CHKO Vihorlat viac ako 46 000 ľudí. Počas tohtoročnej letnej sezóny 2023 bolo návštevníkov takmer 25 000. Vihorlatská príroda je krásna v každom ročnom období, no na jeseň môže výnimočnú atmosféru dotvárať aj napadané lístie, ktoré chodníčky listnatých lesov zafarbí do zlatých a červených tónov. Zážitkovým výhľadom sa teda stane už samotná cesta k jazeru. Určite si tento náš slovenský unikát choďte vychutnať aj vy.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Na hrade Revište práce pokračujú, zviditeľnili ďalší padací most
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť