Nedeľa 08. 09. 2024 01:19:56 | Meniny má Miriama

SRDCOM Z DEDINY: Obec Lehnice, poklad Žitného ostrova

LEHNICE/ Na našich dnešných potulkách zavítame do pôvabnej obce v Trnavskom kraji. Lehnice sa rozprestierajú na malebnom Žitnom ostrove, obklopené plodnými poliami a vodnými plochami. Táto obec v okrese Dunajská Streda láka návštevníkov svojou vkusným vzhľadom, jedinečnou atmosférou aj historickými pamiatkami. Poďte ju s nami spoznať!

Alžbeta Mareková|20. júl 2024|15:00:06

Zdroj: obec Lehnice

Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Bernolákovo, oáza pokoja v srdci Podunajska
Čítajte viac >

Žitný ostrov, zelená perla Dunaja, je najväčší riečny ostrov v Európe. Táto úrodná nížina nie je len domovom malebných dedín a rozľahlých polí, ale aj vzácnou zásobárňou pitnej vody pre celú strednú Európu. A práve tu nájdeme obec Lehnice.

Obec sa pýši vskutku bohatou históriou siahajúcou až do 13. storočia. Najstaršia písomná zmienka z roku 1239 obec spomína pod názvom Legu ako majetok bratislavského hradu. Obec sa postupne rozvíjala a získavala šľachtické výsady. V 14. storočí tu stál rímskokatolícky gotický kostol, ktorý bol však zničený počas tureckých nájazdov. V 17. storočí tu bol postavený barokový kostol, ktorý neskôr prešiel kompletnou rekonštrukciou a dodnes hrdo stojí v srdci dediny.

Dominantou obce je Kaštieľ rodiny Benyovszkých, inšpirovaným majestátnymi sídlami anglickej a škótskej šľachty, vybudovaný Rudolfom Benyovszkym severne od starého kaštieľa. Romantický pseudogotický štýl kaštieľa prebúdza fantáziu a návštevníka prenáša do čias dávno minulých.

„Kaštieľ po roku 1948 zoštátnili a neskoršie v ňom umiestnili politickú školu. V roku 1954 získal budovu Ústav pľúcnych a respiračných chorôb v Podunajských Biskupiciach a po prestavbe tu umiestnili lôžkovú časť ústavu. V tom roku zomrel Rudolf Benyovszky, ktorý žil v posledných rokoch života vo veľkej biede, za veľmi ponižujúcich okolností. I keď iným veľa pomohol, on zbytočne čakal na dobrodenie. Kaštieľ je aj v súčasnosti majetkom Ústavu pľúcnych a respiračných chorôb v Podunajských Biskupiciach. Od roku 1991 sa stal rekreačným strediskom Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Na území anglického parku postavili nové budovy a kúpeľ. Vo väčšine parku je hustý porast,“ informuje obec na svojej webovej stránke.

2.jpg Zdroj: obec Lehnice

Kaštieľ obklopuje rozsiahly park s charakterom lesa, ktorý zohráva dôležitú úlohu v mikroklimatických podmienkach regiónu. V jeho úvodnej časti, tiahnucej sa od vstupu ku kaštieľu, sa zachoval pôvodný ráz parku s pestrou paletou letničiek a večne zelených stromov. Cestou dnu do lesoparku sa striedajú skupiny cudzokrajných a domácich drevín, čím vytvárajú malebnú a rôznorodú kompozíciu.

Obec očarí návštevníkov svojou krásou a upraveným prostredím, ktoré kráča ruka v ruke so súčasnými trendmi. Ponúka ideálne zázemie pre oddych i zábavu vďaka oddychovým zónam a ihriskom pre šport. Aktívny prístup obce k budovaniu komunity sa prejavuje v organizovaní rôznych spoločných akcií, ktoré spájajú všetky generácie a posilňujú pocit spolupatričnosti medzi obyvateľmi.

3.jpg Zdroj: obec Lehnice

Otázky o súčasnom stave obce, ale aj o jej plánoch do budúcna, zodpovedal pre redakciu SP21 JUDr. Ing. František Szitási, starosta obce.

Ako by ste zhodnotili aktuálny stav obce?

  • V súlade s počtom obyvateľov sa v obci permanentne rozširuje občianska vybavenosť v podobe materskej školy, základných škôl, detských ihrísk, zdravotného strediska, kultúrneho domu, telovýchovného areálu, pošty, bankomatu a tak ďalej.

V súčasnosti je obec zapojená do projektov z EÚ a národných dotácií, prostredníctvom ktorých dochádza k neustálemu zveľaďovaniu obce a to či už po stránke základných služieb poskytovaných obyvateľom, rekonštrukciou ciest a kultúrnych pamiatok alebo realizáciou činností ktorých cieľom je podporiť komunitný život v obci. Pre prehľad uvediem niekoľko príkladov. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia miestnych komunikácii v obci Lehnice a v časti k.ú. Sása sa realizuje dom smútku.

Ďalej má obec podanú žiadosť o nenávratný finančný príspevok na projekt - rekonštrukcia kultúrneho domu. Pripravuje sa aj výstavba detského ihriska v k.ú. Kolónia a okrem toho má obec podanú žiadosť o nenávratný finančný príspevok na environmentálny fond s cieľom zvýšiť % separácie komunálneho odpadu.

Prostredníctvom EÚ fondov (IROP v zastúpení MZ SR) obec zrekonštruovala Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti Lehnice, v ktorom sa dnes poskytuje ambulantná starostlivosť na vysokej odbornej úrovni v 6-tich ambulanciách: všeobecný lekár pre dospelých, všeobecný lekár pre deti a dorast, gynekológia, stomatológia, ambulancia vnútorného lekárstva, ambulancia všeobecného lekárstva v špecializovanom odbore telovýchovné lekárstvo a viacodborová ambulancia, neurologická ambulancia, ktoré sú vybavené najmodernejším zariadením a technikou.

4.jpg Zdroj: obec Lehnice

Ďalším projektom bola modernizácia kinosály v rámci projektu „Zvýšenie kvality a udržateľnosti poskytovania služieb v kultúrnom dome v Lehniciach“ financovaný z IROP v zastúpení MK SR. Modernizácia sa týkala zabezpečenia vybavenia (sedačiek, akustiky), modernej techniky (audiovizuálnej techniky, scénického osvetlenia) až po vytvorenie bezbariérového vstupu. Modernizáciou kinosály sa vytvoril priestor pre kultúrne podujatia, v rámci ktorých budú aj ďalšie generácie spoznávať, rozvíjať a udržiavať tradície vidieka národnostnej kultúry, ľudových kultúrnych tradícií.

5.jpg Zdroj: obec Lehnice

Aká je vízia obce do budúcna?

  • Obec Lehnice, ako i mnoho iných obcí má svoje vízie, ktoré nám otvárajú dvere do sveta nových možností. Vízie obce vychádzajú z dlhodobých predstáv o tom, ako zvýšiť kvalitu života v obci, naštartovať jej ekonomický rozvoj a s tým súvisiacu podporu zamestnanosti v nadväznosti na zlepšenie kvality a rozvoj infraštruktúry a dostupnosti miestnych služieb nielen pre obyvateľov, ale aj návštevníkov. Zároveň vízia nadväzuje na dlhodobé potreby zastavenia odlivu mladých ľudí z obce a preto je potrebné sa sústrediť aj na komunitnú činnosť.

K víziám do budúcna patrí výstavba ďalších nájomných bytov, rozšírenie vodovodu a kanalizácie na miestne časti Kolónia a Masníkovo, výstavba novej čističky odpadových vôd a taktiež podpora športu pre ZŠ a MŠ. Z dlhodobého hľadiska by bolo vhodné vytvoriť aj podmienky pre vidiecky cestovný ruch vo forme cyklotrás a chodníkov.

6.jpg Zdroj: obec Lehnice

Ak by k Vám prišiel turista, čo by ste mu odporučili v obci navštíviť?

  • Obec Lehnice sa hrdo pýši kaštieľom rodiny Benyovszkých, ktorý je vložený do parku s malebnou prírodou večne zelenými stromami, letničkami a v neposlednom rade vody prostredníctvom Tomášovského kanála. Návštevníci si môžu kaštieľ pozrieť žiaľ iba z vonku, nakoľko vnútorné priestory sú v súčasnosti obsadené. Park svojou rozlohou, umiestnením, usporiadaním, svojou flórou a faunou je typickou žitnoostrovskou vidieckou krajinou.

Kostol sv. Alžbety, je renesančnou budovou, ktorá pochádza z roku 1679. Kostol sa nachádza v strede obce a prešiel kompletnou rekonštrukciou.

Pridanou hodnotou pre turistu našej obce je gastronomický zážitok v Private Pepo Fish Csárda, ktorá sa môže pýšiť „Európskym hodnotením rybárskej čárdy,“ kde môžu ochutnať chute žitného ostrova aj prostredníctvom vychýrenej polievky „Paprikáš zo sumca,“ ktorá je pripravovaná z čerstvých rýb a surovín pochádzajúcich z regiónu.

1.jpg Zdroj: obec Lehnice

Ak vás láka návšteva Žitného ostrova, túto dedinku rozhodne nevynechajte. Lehnice sú ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú pokojné prostredie s bohatou históriou a jedinečnou atmosférou.

Pri predstavovaní obce sme vychádzali z oficiálnej stránky obce Lehnice


Súvisiaci článok
SRDCOM Z DEDINY: Trenčianske Mitice, kde sa stretávajú cesty a história
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť