Ríbezle sú bohaté na omega 3-mastné kyseliny, obsahujú vitamín C, rutín, betakarotén, kryptoxantín, zea-xantín a je v nich tiež vysoký obsah vápnika, horčíka a mangánu.
Zdroj: Facebook/ Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.
„Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika, železa a ďalších životne nevyhnutných živín robí z ríbezlí ovocie vhodné pre posilnenie našej obranyschopnosti“, priblížila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková. Ríbezle tiež pomáhajú v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a majú aj diuretický účinok, teda čistia telo od škodlivých látok.
„Protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti čiernych ríbezlí dokážu pomôcť bojovať proti množstvu kožných ochorení. Preto sa olej z čiernych ríbezlí používa na liečenie ekzému, psoriázy a atopickej dermatitídy,“ dodal RÚVZ.
Ilustračná foto. Zdroj: www.freepik.com
Upozornil, že vysoký obsah vitamínu C v ríbezliach môže spôsobovať problémy ľuďom, ktorí majú problémy so žalúdkom a trpia žalúdočnými ochoreniami ako je gastritída, reflux či kyselina. Takisto nie sú vhodné pre alergikov.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť