Nedeľa 06. 10. 2024 01:33:08 | Meniny má Natália

Poznáte superpotravinu leta pre imunitu a trávenie? Sú ňou ríbezle!

SLOVENSKO/ Ríbezle obsahujú množstvo vitamínov i minerálov, vďaka čomu sú vhodné na posilnenie obranyschopnosti tela. Obsahujú tiež vlákninu, ktorá pomáha regulovať trávenie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.

TASR|7. júl 2024|19:15:05

Ilustračná foto. Zdroj: www.freepik.com

Súvisiaci článok
Dudinka láka návštevníkov blahodarnými účinkami minerálnej liečivej vody
Čítajte viac >

Ríbezle sú bohaté na omega 3-mastné kyseliny, obsahujú vitamín C, rutín, betakarotén, kryptoxantín, zea-xantín a je v nich tiež vysoký obsah vápnika, horčíka a mangánu.

Facebook Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m..jpg Zdroj: Facebook/ Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

„Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika, železa a ďalších životne nevyhnutných živín robí z ríbezlí ovocie vhodné pre posilnenie našej obranyschopnosti“, priblížila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu RÚVZ Zuzana Klinčáková. Ríbezle tiež pomáhajú v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a majú aj diuretický účinok, teda čistia telo od škodlivých látok.

„Protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti čiernych ríbezlí dokážu pomôcť bojovať proti množstvu kožných ochorení. Preto sa olej z čiernych ríbezlí používa na liečenie ekzému, psoriázy a atopickej dermatitídy,“ dodal RÚVZ.

girl-is-picking-white-currant.jpg Ilustračná foto. Zdroj: www.freepik.com

Upozornil, že vysoký obsah vitamínu C v ríbezliach môže spôsobovať problémy ľuďom, ktorí majú problémy so žalúdkom a trpia žalúdočnými ochoreniami ako je gastritída, reflux či kyselina. Takisto nie sú vhodné pre alergikov.


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Máte radi rýchlosť a zábavu? Navštívte najstrmšiu bobovú dráhu na Slovensku!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť