Pondelok 06. 05. 2024 01:13:02 | Meniny má Hermína

OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Pútnické miesto Živčáková ponúka nebeský pokoj v pôvabnom prostredí

KORŇA/ Pri prechádzkach Žilinským krajom sa môžete zatúlať do malej dedinky s názvom Korňa. Sama o sebe má návštevníkom čo ponúknuť, veď bola v roku 2023 vyhlásená za Dedinu roka. Nad ňou sa vypína vrch Živčáková, ktorý je súčasťou Turzovskej vrchoviny. Poďte s nami zistiť, prečo ho ľudia tak radi navštevujú!

Alžbeta Mareková|20. apríl 2024|15:14:47

Zdroj: Alžbeta Mareková

Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Ponorte sa do temnej noci, akú ste možno ešte nevideli. V Parku tmavej oblohy sú hviezdy na dosah!
Čítajte viac >

Síce vrch patrí do katastrálneho územia obce Korňa, jeho časť však zasahuje aj mesto Turzovka, ktoré je vzdialené len asi tri kilometre. Kopec dosahuje viac ako 780 metrov nadmorskej výšky a na jeho vrch sa dostanete aj autom po asfaltovej ceste. Ak sa rozhodnete pre pešiu prechádzku, ponúka sa vám niekoľko možností chodníkov z Turzovky i z Korne. Celé územie je súčasťou Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

1 alžbeta mareková.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

Osobitý význam má návšteva vrchu pre veriacich ľudí, jedná sa predsa o oficiálne mariánske pútnické miesto. Podľa výpovede Matúša Lašúta sa mu v roku 1958 na tomto mieste zjavila Panna Mária. Okrem Matúša tu malo zjavenia zažiť viacero veriacich návštevníkov.

2 www.zivcakova.sk.jpg Zdroj: www.zivcakova.sk

„Panna Mária sa svojimi zjaveniami, na tomto mieste, osobne dotkla viacerých ľudí. Boli takí, ktorí nemali bezprostredný zážitok priamo na hore, ale na úplne inom mieste, či miestach. Každý zvláštnym spôsobom komunikoval s Matkou Božou, ktorá sa predstavila ako Kráľovná Turzovky. Takmer všetci, Máriou oslovení, až na jednu výnimku, boli muži. Muži z Turzovky, Moravy a Čiech,“ uvádza oficiálna webová stránka Správy Živčákovej.

3 Alžbeta Mareková.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

Od roku 1969 žiadali pútnici prostredníctvom petícii predstavených katolíckej cirkvi o posúdenie pravosti zjavení na Živčákovej, ako aj o možnosť sláviť na tomto mieste svätú omšu. Bola pred nimi však ešte dlhá cesta. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia sa konečne dočkali postavenia kaplnky, ktorá bola 17. októbra 1993 vysvätená.

4 Facebook Živčáková - Pútnické miesto.jpg Zdroj: Facebook/ Živčáková - Pútnické miesto

Populárnosť vrchu Živčáková časom narastala a kaplnka prestala byť kapacitne postačujúca. Toto miesto sa tešilo mimoriadnej obľube nielen doma, ale aj v zahraničí. Pútnici z mnohých krajín cestovali stovky kilometrov, len aby mohli navštíviť Živčákovú. Pristúpilo sa teda k vybudovaniu Chrámu Panny Márie Matky Cirkvi, ktorého základný kameň bol posvätený v roku 2008.

„Po siedmych rokoch od začiatku výstavby bol Kostol Panny Márie Cirkvi 4. októbra 2015 slávnostne konsekrovaný žilinským diecéznym biskupom Mons. Tomášom Galisom,“ dozvedáme sa z webu Správy Živčákovej.

5 Alžbeta Mareková.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

Veža kostola slúži zároveň aj ako vyhliadková veža, ktorá návštevníkom ponúka veľkolepé výhľady na okolitý kraj. Za týmto zážitkom však musíte vyšliapať približne 140 schodov. V areáli zjavenia nájdete aj niekoľko prameňov s liečivou vodou.

6 alžbeta mareková.JPG Zdroj: Alžbeta Mareková

Vrch Živčáková ponúka pôvabné prostredie a harmonickú atmosféru, na svojich potulkách ho určite neobíďte. Podaruje vám totiž pokoj, ktorý je v dnešnej uponáhľanej dobe veľmi vzácnym darom.

Pri tvorbe tohto článku sme využili informácie z nasledujúcich zdrojov: www.zivcakova.sk


Súvisiaci článok
OBJAVUJEME KRÁSY SLOVENSKA: Na Hričove nerátajú po zime žiadne škody, záchranu však môžu ohroziť meškajúce dotácie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť