Piatok 26. 07. 2024 19:19:02 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Na ceste pod Strečnom najbližší víkend každú polhodinu uzatvoria dopravu a nastúpia horolezci

STREČNO/ Skaly, ktoré spadli nedávno na frekventovanú cestu pod Strečnom, nemusia byť ojedinelým javom. Krízový štáb totiž zistil, že zosuvy sa môžu opakovať. Je preto potrebné vykonať podrobný geologický prieskum, ktorého súčasťou budú aj horolezci. Cestu tak budú, každú polhodinu, uzatvárať. Následkom toho budú dlhé kolóny zo Žiliny do Martina, aj v opačnom smere.

Michal Filek|13. február 2024|08:30:20

Zdroj: Polícia SR

Súvisiaci článok
VIDEO Padajúce skaly, aj zrážka troch kamiónov. Na ceste pod Strečnom zvážia vyhlásenie mimoriadnej situácie
Čítajte viac >

Informáciu v správach priniesla verejnoprávna RTVS.

Televízia informovala, že mimoriadnu situáciu na ceste vyhlásili minulý týždeň v piatok. Skaly padajúce na cestu totiž poškodili dva autá, aj samotnú cestu. A hrozí, že zosuv sa môže opakovať. Tvrdia to geológovia.

Na mieste je preto podrobný geologický prieskum, v rámci ktorého budú pravidelne cestu uzatvárať. Každú polhodinu.

Prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman tvrdí, že by chceli začať už najbližší víkend. Záležať však bude od počasia.

„V tomto prípade to bude intervalové 30-minútové obmedzenie z dôvodu bezpečnosti. Či už jednak horolezcov, ale hlavne bezpečnosti premávky. To znamená, aby nám nejaký úlomok pri pohybe nespadol dole a nespôsobil ohrozenie zdravia, života alebo majetku,“ citovali viaceré televízie Rumana.

Prednosta doplnil, že v sobotu 17. februára to bude v čase od 8.00 do 16.00 a v nedeľu 18. februára v čase od 8.00 do 14.00.

"O tejto skutočnosti budeme informovať po potvrdení informácie od zhotoviteľa prác. Prerušovanie premávky v tomto časovom intervale bude z dôvodu bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. V tomto prípade odporúčame vodičom využitie obchádzkovej trasy cez Terchovú," dodal.

Horolezci by mali pracovať celý víkend na úseku dlhom jeden kilometer. Rozšírili tak dotknuté územie z pôvodných 300 na 1000 metrov.

„Budeme vedieť presne, koľko metrov štvorcových ochranných sietí budeme dopĺňať, či budeme musieť doplniť alebo rozšíriť a v akom objeme ich budem inštalovať na ďalšie prípadné miesta,“ dodal pre TV Markíza Ivan Brečka zo žilinskej správy ciest.

V Bytčici sa svah sype na privádzač

Nestabilný svah v žilinskej mestskej časti Bytčica ohrozuje diaľničný privádzač. Geológovia preto skúmajú nestabilný svah aj tam. Ako informuje TA3, krízový štáb teraz čaká na ich podrobné správy.

Zosuv svahu cez víkend poškodil obslužnú komunikáciu nad diaľničných privádzačom a ohrozil aj samotný privádzač. Mesto Žilina preto vyhlásilo mimoriadnu situáciu.


Súvisiaci článok
Pri Strečne vyhlásili mimoriadnu situáciu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť