Piatok 26. 07. 2024 23:24:29 | Meniny má Anna, Hana, Anita

Kontrola detských ihrísk v Kremnici dopadla výborne, od Kremničanov si však vyslúžila kritiku

KREMNICA/ Hlavnú ročnú bezpečnostnú kontrolu detských ihrísk vykonalo mesto Kremnica v priebehu januára 2024. Odborník hodnotil celkovú úroveň bezpečnosti na dvoch ihriskách – na Námestí SNP pod hradbami a na Hutách – na ulici Jula Horvátha. V oboch prípadoch dostali ihriská najvyššie ohodnotenie.

Andrea Chudová|29. január 2024|15:15:35

Ihrisko na Ul. J. Horvátha v Kremnici. Zdroj: kremnica.sk

Súvisiaci článok
Primátor Kremnice sľúbil občanom dokončenie investičných akcií. Opravia Zechenterov dom, aj autobusovú čakáreň
Čítajte viac >

Dve Kremnické detské ihriská si v januári 2024 odniesli po bezpečnostnej stránke najvyššie ohodnotenie. Obe ihriská boli v roku 2023 rekonštruované oddelením technických služieb mesta Kremnica počas letných mesiacov.

Rekonštrukcie sa týkali samostatných herných prvkov a parkových lavičiek. Z bezpečnostných dôvodov sa tiež pristúpilo k navýšeniu vrstvy jemného štrku na dopadových plochách pod hernými prvkami.

i_7466960.jpg Pod hodnotenie sa podpísal Zoltán Hudeček. Zdroj: kremnica.sk

Vlna kritiky

S hodnotením však nesúhlasí množstvo obyvateľov Kremnice, ktorí pod príspevok mesta na Facebooku pridávali nesúhlasné komentáre.

Zuzana nehodnotí Kremnické ihriská ako bezpečné: "Je pekné, že sa dalo viac štrku a pekne natrelo. Bohužiaľ ihrisko na Námestí SNP je počas letných dní tak horúce, hlavne šmýkačka, že si tam deti opália zadok, od rána až do poobedných hodín. Z jednej strany potok, z druhej cesta. Bez oplotenia a so zákutiami. Takže keď sa mi rozbehnú deti každé na iný smer, neviem kam skôr pozerať. Detské ihrisko by malo byť oplotené, tienisté. Z môjho pohľadu (mám dve deti) v Kremnici chýba detské ihrisko. Snáď sa raz také podarí."

Lenka: "Tak potom odborník prehliadol, že na ihrisku na Hutách chýba kus dosky už od leta."

417426543_2621640904658129_2974165645269249255_n.jpg Ihrisko na Hutách (Ul. J. Horvátha) bolo z hľadiska bezpečnosti hodnotené výborne. Na aktuálnej fotografii chýba na detskom domčeku doska. Zdroj: Facebook Kachna Kachna

Jana upozornila na bezpečnosť lanovej dráhy: "Lanová dráha má ochranu lana nad sedačkou rozpolenú a deti si tam už veľakrát pricvikli nohu."

Pavol porovnáva Kremnické ihriská s neďalekou Slaskou: "Mesto zvýšilo dane, tak bude aj na poriadne ihrisko. Vyzerá to tak, že deti nie sú pre toto mesto žiadna priorita. Stačí sa pozrieť, aké detské ihrisko má Slaská, ktorá sa ani nepýši titulom mesto. Dúfam, že sa kompetentní zobudia a začnú to nejako riešiť. Lebo tých pár šúchal a kolotočov by som sa hanbil nazvať detskými ihriskami."

Tatiana má Kremnicu rada, "ale čo sa týka vybavenia ihrísk, totálne zaostáva, dnes už má lepšie ihrisko každá druhá dedina. Ale čo v Kremnici chýba, je jednoznačne nejaké miesto, kde by sa stretávala mládež a staršie deti napr. skatepark s posilňovňou v prírode s lavičkami. Kremnické deti, keď práve nešportujú v kluboch, tak trávia čas na instagrame s kamošmi, miesto toho, aby išli von a stretávali sa osobne. Toto treba zmeniť. Jediné centrum stretávania je ZUŠ, kde sa radi stretávajú aj mimo hodín".

Mesto Kremnica zatiaľ na príspevky obyvateľov pod príspevkom na Facebooku nezareagovalo. Kremničania tak môžu dúfať, že ich podnety nebude ignorovať, a aj vďaka uverejneniu bezpečnostného hodnotenia ihrísk dokáže s občanmi rozvinúť zmysluplnú diskusiu.


Súvisiaci článok
Na hlavnom ťahu v Kremnici pribúdajú bezpečnostné prvky. Bude to stačiť?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť