Štvrtok 25. 07. 2024 17:36:24 | Meniny má Jakub, Timur

Mesto Prešov pozýva všetky deti i dospelých na obnovenú Mikulášsku jazdu

PREŠOV/ Dopravný podnik mesta Prešov v spolupráci s Parkom kultúry a oddychu v Prešove po ôsmich rokoch obnovili v minulosti mimoriadne obľúbené podujatie pre deti všetkých vekových kategórií. Mikulášska jazda bude opäť plná príjemných prekvapení. Špeciálny elektrobus vystrieda biely midibus Vločka, ktorý pred rokmi vysvietený a s pripravenými mikulášskymi prekvapeniami jazdil prešovskými ulicami.

Lenka Ménová|4. december 2023|10:00:07

Zdroj: unsplasp.com

Súvisiaci článok
Celosvetovo úspešné Prešovské mažoretky Diridonky oslávili galavečerom v PKO Prešov 30. výročie svojho vzniku (FOTOGALÉRIA)
Čítajte viac >

Nové elektrobusy v Prešove postupne nahrádzajú staré naftové midibusy Rošero First, ktoré sú už za hranicou technickej životnosti. A v stredu 6. decembra na Mikuláša povozí jeden z nových elektrobusov záujemcov všetkých vekových kategórií na trase od zastávky Na Hlavnej, cez ulicu Okružná, Floriánova, Poliklinika, Trojica a späť na Hlavnú ulicu. Odchody zo štartovacej zastávky na Hlavnej ulici sú naplánované v týchto časoch: 14.00, 14.20, 14.40, 15.00, 15.20 a 15.40 hod., s časovým rozostupom 20 minút.

Na čo sa môžu tešiť najmenší cestujúci

Jazda v špeciálnom mikulášskom elektrobuse bude pre všetkých cestujúcich bezplatná. Pre všetky deti sú pripravené darčeky s tematikou MHD v Prešove, pamätné cestovné lístky i sladkosti. Navyše pre každého, kto so sebou prinesie vlastnoručne namaľovaný obrázok na tému „Vianoce a MHD“ a odovzdá ho počas jazdy sprievodcovi, je pripravené aj malé prekvapenie navyše. A ktovie, možno sa príde odviezť aj samotný Mikuláš.

406050595_357824356935402_2703701429054262214_n.jpg

Aká je tradícia Mikulášskej jazdy

„Mikulášska jazda“ odkazuje na tradičný slovenský, ale i český zvyk spojený s predvianočným časom a adventom, známy ako „Mikulášska jazda“ alebo „jazda svätého Mikuláša“. Je to veselá a radostná udalosť, ktorá sa zvyčajne koná 6. decembra. Oslava zahŕňa sprievod alebo parádu s tradičnými postavami, teda s Mikulášom, ale aj anjelom a čertom.

Svätý Mikuláš má oblečené červené alebo biele rúcho a v ruke drží biskupskú berlu alebo palicu. Anjel, ktorého si spájame s dobrom a cnosťou, je oblečený v bielom rúchu s anjelskými krídlami. Naopak čert, ten je vždy šibal, oblečený do tmavého kostýmu, často s rohmi na hlave a vidlicou v ruke. Ak na podujatie príde aj ten veríme, že deti celý rok poslúchali, a tak sa nemajú čoho obávať. Ako je dobre známe, Mikuláš odmeňuje dobré správanie detí malými darčekmi a sladkosťami, zatiaľ čo čert môže neposlušné deti potrápiť. A anjel, ten slúži ako sprostredkovateľ a zo všetkých síl podporuje pozitívne správanie.

Táto tradičná udalosť je zmesou folklóru, náboženstva a spoločenskej oslavy, ktorá vytvára jedinečný a nezabudnuteľný zážitok nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Je to jeden zo spôsobov, ako posilniť u detí pozitívne myslenie, dáva im občas morálne lekcie a prináša očakávanú radosť z vianočného obdobia.

Aké ďalšie akcie plánuje mesto Prešov na Mikuláša?

V centre Prešova pripravila radnica pre deti zaujímavý a lákavý program. V rámci vianočných trhov sa deti môžu tešiť na mikulášsky darček s Tárajkou a Popletajkom, ktorí vystúpia na pódiu pri Konkatedrále sv. Mikuláša. Program dvoch nerozlučných priateľov z krajiny Rozprávkovo začína o 16.00 hod. spomínaným vystúpením obľúbenej dvojice. Deti príde privítať aj samotný Mikuláš, ktorý vyjde z priestorov Konkatedrály a spolu s pánom primátorom Františkom Oľhom rozsvietia vianočný stromček. V ten istý deň sa rozsvieti aj svetelná inštalácia v priľahlom parku.


Súvisiaci článok
VIDEO Denisa Šoltésová bojuje so závislosťami: V Trojlístku chceme podnietiť ľudí, aby mali chuť meniť svoj život k lepšiemu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť