Streda 15. 05. 2024 18:13:35 | Meniny má Žofia, Sofia

Najlepší stredoškolský časopis majú v Považskej Bystrici

POVAŽSKÁ BYSTRICA/ ZVOLEN V polovici apríla sa v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 30. ročníka celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero.

Natália Štepanovičová|29. apríl 2024|08:00:06

Zdroj: Facebook/Gymnázium v Považskej Bystrici

Súvisiaci článok
Lavička Mladých sa stala víťazným projektom súťaže Stredoškolského podnikateľského zámeru
Čítajte viac >

Študentský časopis Rozhľad, ktorý vychádza na gymnáziu v Považskej Bystrici, získal Zlaté Štúrovo pero - titul najlepšieho stredoškolského periodika.

Do súťaže sa zapojilo 82 budúcich novinárov, 57 stredoškolských a 18 vysokoškolských časopisov a 21 online projektov. O Cenu Nadácie Slovenskej sporiteľne, za rubriky napomáhajúce zvyšovaniu finančnej gramotnosti na stredných školách, sa uchádzalo 9 časopisov.

Okrem prvého miesta za najlepší stredoškolský časopis, člen redakcie Oliver German, získal 2. miesto v kategórii Nadácie Slovenskej sporiteľne. V individuálnych príspevkoch patrilo 3. miesto Pavlovi Ragulovi za autentické a rozmanité reportáže a originálny prístup ku všedným témam. V kategórii online žurnalistika získala 3. miesto aj študentská TV Rozhľad.

Ekonomika ľudskou rečou

Oliver German zároveň priblížil, že sa v ocenených príspevkoch venoval ekonomickým témam, keďže svoje uplatnenie vidí v tomto odvetví.

"Písal som o fungovaní komerčných bánk, rozhodnutiach Európskej centrálnej banky, ale aj o kreditných kartách v USA či inflácii vo Švajčiarsku. Vyberám si témy, ktoré považujem za dôležité a zaujímavé a snažím sa tak aspoň čiastočne priblížiť bežným ľudom svet ekonómie," okomentoval gymnazista.

K novinárskej práci si pričuchnú už počas strednej školy

Časopis vzniká pod pedagogickým vedením učiteľky Valiky Boškovej, ktorá povedala, že pri tvorbe textov sa na ňu stredoškoláci obracajú s rôznymi požiadavkami.

"Mnohí za mnou prichádzajú konzultovať svoje nápady, ale aj napísané texty, pri ktorých dolaďujeme obsahovú štruktúru, štylistiku či kompozíciu. Občas spoločne vymýšľame titulok, oslovujeme fotografov alebo ilustrátorov," ozrejmila učiteľka.

Valika Bošková uviedla, že v rámci časopisu robí jazykové korektúry, ktoré sú často na poslednú chvíľu pred grafickou úpravou, pri ktorej je posledným "kritikom".

Ďalej doplnila, že diapazón tém, ktoré sa neskôr pretavia do článkov, je široký. Študenti najčastejšie spracúvajú námety, s ktorými majú osobnú skúsenosť. Okrem toho sú medzi mladými ľuďmi vyhľadávané témy z oblasti duševného zdravia, či zážitky zo života pedagógov a žiakov, ako aj recenzie od počítačových hier, cez divadelné a hudobné predstavenia až po knihy.


Súvisiaci článok
Považské múzeum predstaví odbornú knižnicu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť